Geoana: FMI a spus ca daca masurile propuse acum nu dau rezultate, se va discuta cresterea taxelor

Data publicarii: 10-05-2010 | Politica

Reprezentantii FMI au spus "raspicat" ca, daca masurile economice convenite cu Guvernul nu vor avea efectul scontat, se vor intoarce "in urmatoare saptamani si luni cu o alta varianta", iar Executivul va fi obligat sa creasca taxele, a declarat duminica presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Mircea Geoana a precizat duminica, la finalul intalnirii cu delegatia FMI, CE si Bancii Mondiale, ca reprezentantii Fondului vor cere Guvernului "sa faca demonstratia concreta a faptului ca masurile propuse se vor realiza in practica".

"E clar ca evolutiile din Grecia si alte tari europene, faptul ca economia romaneasca nu s-a relansat asa cum se anticipa, faptul ca deficitul si colectarea de bani la buget este in continuare mediocra, au condus la revizuirea tintelor de crestere economica si a deficitului pentru 2010. Din punct de vedere al FMI, am simtit o schimbare de nuanta, de aceasta data FMI si institutiile financiare internationale vor cere Guvernului ca, inainte ca transa a cincea sa fie eliberata, sa se faca demonstratia concreta a faptului ca masurile propuse se vor realiza in practica, si nu pe vorbe", a spus presedintele Senatului. El a apreciat ca, in aceste conditii, se poate vorbi mai degraba "despre o masura de neincredere", decat de "varianta increderii", prezentata de presedintele Basescu.

Potrivit acestuia, delegatia FMI a spus "extrem de clar si raspicat ca, in conditiile in care nu se indeplineste intocmai acest program, atunci Guvernul va fi obligat sa se intoarca la problema cresterii taxelor si impozitelor". "Aceste lucruri nu sunt negociabile pentru cei de la FMI. Merg pe mana Guvernului, pe aceasta varianta, dar daca acest proiect nu va duce la rezultatele scontate si la reducerea deficitului bugetar, evident ca, in urmatoarele saptamani si luni se vor intoarce cu o alta varianta si acolo va trebui sa mergem pe un subiect diferit", a relatat Geoana. "Ni s-a confirmat ca, in estimarea autoritatilor romane si a celor internationale, pachetul integral de masuri propus de Basescu este undeva la 2% PIB. Aceasta este estimarea acestei masuri", a mai spus liderul PSD.

Geoana a subliniat ca initiativa reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor apartine actualei puteri si ca acestea se vor aplica uniform si nediferentiat. "Fondul a acceptat propunerea politica pe care dl Basescu si PDL au facut-o. Ni s-a confirmat ca taiereile de salarii si pensii se vor face uniform si nediferentiat, indiferent de nivelul salariului si pensiei pe care un salariat sau pensionar din Romania le au", a precizat liderul PSD.

El a sustinut ca masurile anuntate de seful statului sunt "de un cinism si o nedreptate sociala incredibile" si ca a sesizat "in pozitia reprezentantei Comisiei Europene o anumita preocupare fata de impactul social al unei masuri nediferentiate".

"Una este sa fii profesor debutant si sa ai 9 milioane lei salariu si, dupa reducere, sa primesti 7 milioane, si alta e sa fii inalt functionar sau un smecher cocotat la un varf de agentie, pe criterii politice, si o scadere de 25% sa reprezinte o firmitura din salariul pe care il ai", a comentat Geoana. Social-democratul a acuzat guvernarea Basescu-Boc ca a decis "sa pastreze clientela politica in administratia publica si, in loc sa reduca numarul de bugetari din clientela politica proprie, au decis sa taie salarii si pensii de-a valma". In plus, el a anticipat ca sumele ce se vor strange din reducerile de pensii si salarii "nu se vor duce catre investitii publice si nu vor relansa economia, urmand sa ajunga tot la clienta PDL".

Seful Senatului a subliniat ca, "legal si politic", masurile luate de Guvern vor trebui sa fie trimise in Parlament, fie sub forma setului de legi modificate pe care guvernul doreste sa le adopte, fie scrisoarea de intentie catre FMI modificata. El a apreciat ca dezbaterile si votul din Legislativ din urmatoarele saptamani vor fi "extrem de controversate".

Antonescu: Banii de la FMI se vor da dupa ce masurile anuntate trec prin Parlament
 
Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat duminica, la finalul discutiilor avute cu delegatia FMI, ca reprezentantii Fondului asteapta drept garantii pentru acordarea banilor Romaniei ca masurile anuntate sa fie adoptate, adica sa treaca de Parlament si sa se rezolve si eventuale contestari la CCR.

"Discutia a fost foarte aplicata. Noi am discutat foarte multe lucruri impreuna cu colegii care au fost alaturi de mine la aceasta discutie, foarte multe lucruri de detaliu, lucruri care priveau si garantiile pe care FMI-ul le are in raport cu acest asa-zis plan. N-am putut afla alta garantie, decat aceea ca banii nu se dau de la FMI decat dupa ce aceste masuri anuntate de presedinte devin un fapt, cu alte cuvinte dupa ce ele trec prin Parlament, dupa ce se angajeaza si presedintele, si dupa ce eventual si probleme si cu CCR care au fost amintite se rezolva", a spus Antonescu.

Presedintele PNL a spus ca aceasta reprezinta o garantie pentru FMI, dar nu si pentru romani, care nu au nicio certitudine ca Executivul are un plan de masuri pentru iesirea din criza. "Oamenilor nu le poti spune . Le poti cere sacrificii daca esti credibil si daca le propui o tinta. Le spui . Nu ni se spune nimic de felul acesta si noi prin garantii asta intelegem. FMI, sigur, a raspuns in sensul garantiilor de care dumnealor au nevoie", a mai comentat Antonescu.

Reprezentantii PNL, condusi de Crin Antonescu, au avut duminica o intalnire cu delegatia FMI - CE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: