Suedia este cea mai performanta economie din UE. Romania se situeaza pe penultimul loc

Data publicarii: 10-05-2010 | Economie

Suedia a ramas cea mai competitiva economie din Uniunea Europeana, urmata de Finlanda si de Danemarca, in timp ce Romania se afla pe penultimul loc, devansand doar Bulgaria, reiese dintr-un studiu al World Economic Forum publicat duminica si preluat de Bloomberg.

Cele trei tari scandinave se situeaza inaintea Olandei, Luxemburgului si Germaniei in analiza ce se bazeaza pe indicatori precum cresterea economica si a productivitatii, cheltuieile pentru cercetare si dezvoltare si rata somajului.

Italia este a treia cea mai putin competitiva tara din UE, situandu-se doar deasupra Romaniei si Bulgariei. Grecia este a cincea de la urma.

'Desi au fost realizate unele progrese, mai raman multe de facut pentru a exploata pe deplin potentialul economic al Europei', spune Kaus Schwab, directorul si fondatorul WEF. 'Accelerarea procesului de reforma /in UE/ este esentiala pentru a asigura revenirea la crestere a regiunii', mai afirma el.

Statele nordice au cele mai bune performante din Europa la capitolul inovatie, 'gratie agresivitatii companiilor lor in adoptarea de noi tehnologii si nivelului lor de alocari bugetare pentru cercetare si dezvoltare', se arata in studiu. Este remarcat, de asemenea, 'nivelul ridicat de colaborare intre universitati si sectorul privat in domeniul cercetarii' in aceste state.

Unele dintre cele mai noi membre ale UE - precum Slovenia, Estonia sau Cehia - s-au clasat inaintea multor state cu vechime mult mai mare in Uniune, cum ar fi Portugalia, Spania si Italia, mai reiese din studiul WEF.

Dintre potentialele candidate la aderarea la UE, Croatia si Muntenegru le-au depasit pe ultimele patru clasate (Polonia, Italia, Romania si Bulgaria), iar Turcia si Macedonia s-au situat inaintea Bulgariei.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: