Clauzele abuzive si cesionarea creantelor catre recuperatori - cele mai frecvente reclamatii impotriva bancilor

Data publicarii: 10-05-2010 | Finante-Banci

Existenta clauzelor abuzive in contractele de credit, cesionarea creantelor de catre banci catre societati de recuperare a creditelor, costuri foarte mari ale creditelor acordate de societati financiare nebancare pentru achizitionarea unor bunuri de consum sunt cele mai frecvente probleme in relatia cu institutiile financiare reclamate de romani la Autoritatea Nationala pentru protectia Consumatorului (ANPC), potrivit datelor communicate de institutie la solicitarea "Curentul".

In primul trimestru al acestui an, in domeniul serviciilor bancare, ANPC a inregistrat la nivel national 392 de reclamatii, in urma carora au fost aplicate 51 de amenzi contraventionale in valoare de 433 500 lei.

Amenzi de peste 430.000 lei

Fata de primul trimestru al anului 2009, cand au fost inregistrate 923 de reclamatii depuse de consumatori impotriva societatilor bancare, in anul 2010 se constata o scadere a numarului reclamatiilor.

"Scaderea poate fi motivata atat de reducerea numarului de credite acordate consumatorilor, cat si de faptul ca, odata cu modificarea si completarea legislatiei privind serviciile financiare de catre ANPC, bancile si-au remediat unele deficiente privind informarea consumatorilor si au imbunatatit contractele de credit", explica reprezentantii ANPC.

Romanii s-au plans ANPC si pentru refuzul bancii de a diminua dobanda la creditele acordate in euro, desi indicii de referinta scazusera considerabil, majorarea marjei din dobanda perceputa pentru creditele acordate, refuzul bancii de a reesalona creditele, deficiente la operatiunile cu carduri, plati bancare neoperate in termen, incalcarea clauzelor contractuale de catre banca, raportarea la Biroul de Credit fara notificare prealabila, incalcarea clauzelor contractuale de catre banca, rambursari anticipate neoperate in cont sau perceperea unor comisioane care nu erau prevazute in contract.

Norme europene

Printre proiectele Autoritatii de modificare a legislatiei privind serviciile financiare se numara si cel referitor la eliminarea comisionului de rambursare anticipata. Actul normativ transpune directiva UE privind creditele bancare si ar putea fi gata pana la sfarsitul lunii.

Directiva europeana nr. 48/2008 privind contractele de credit pentru consumatori trebuie transpusa in legislatiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pana pe 11 iunie 2010. Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta. Acestea sunt valabile, insa, doar pentru creditele de consum cu dobanda fixa.

In cazul creditelor de consum cu dobanda variabila, comisionul respectiv se elimina total. Prevederile nu se aplica in cazul creditelor ipotecare si nici pentru creditele in derulare. ANPC doreste, insa, sa extinda aceste prevederi la toate tipurile de credite - de consum, imobiliare sau in sistem leasing, cu si fara garantie, indiferent de valoare - si sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare. In plus, in Directiva se mentioneaza ca un client poate renunta la contractul de credit in termen de 14 zile calendaristice.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: