Basescu va adopta modelul Putin, scrie presa de luni, care dezbate masurile de austeritate

Data publicarii: 10-05-2010 | Politica

Presa centrala de luni este preocupata de masurile de austeritate anuntate de Guvern, subliniind momentul de cotitura in care se afla Romania, care, intr-un clasament al competitivitatii, se afla pe penultimul loc din UE .

Adevarul dezvaluie ca unele firme de stat nu vor taia salariile, in ciuda faptului ca presedintele si premierul au anuntat ca salariile bugetarilor vor scadea cu 25%. "Curba de sacrificiu" pe care Guvernul o impune pensionarilor si bugetarilor nu ii va afecta pe salariatii societatilor cu capital public de interes national sau local. Autoritatile, afirma cotidianul, intretin deliberat confuzia intre conceptele de "bani de la buget" si "bani publici", pentru a exclude de la sacrificii salariale angajatii din firmele de stat. Loteria Romana, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrazi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judetene de Transport, Apa-Canal sau de Drumuri si alte cateva zeci de societati comerciale la care capitalul public este majoritar sau integral nu vor fi afectate de masurile negociate de Guvern cu FMI, desi fac si ele parte din sistemul public, sustine Adevarul.

Gandul se opreste asupra unor declaratii ale miliardarului Dinu Patriciu, care a propus o amnistie fiscala, argumentand ca romanii au in Elvetia 18 miliarde de euro, care ar putea fi adusi in tara. Omul de afaceri a afirmat, sambata seara, intr-o emisiune tv, ca economia ar avea de castigat daca Guvernul ar acorda o "amnistie fiscala", sustinand ca in Romania sunt trei milioane de cetateni care au dosare penale, dintre care doua milioane sunt cercetati pentru infractiuni economice. "Doar in Elvetia sunt 18 miliarde de euro veniti din Romania, potrivit statisticilor unor bancheri. Stau degeaba acolo pentru ca noi ii fugarim pe corupti, in ghilimele, de fapt pe toti oamenii de afaceri din Romania. Vreau sa propun o amnistie fiscala cu plata catre stat a unui impozit fix de 3, 5 sau 7% din avere", a declarat Patriciu, citat de Gandul. O alta solutie la criza in viziunea lui Patriciu ar fi o concediere masiva in randul functionarilor publici - 600.000 de oameni - in paralel cu o reducere a fiscalitatii: TVA de 15% si cota unica de 10%, care sa determine relansarea economiei si absorbtia in sistemul privat al bugetarilor concediati.  

Ioan Niculae, al doilea cel mai bogat roman, spune insa ca amnistia fiscala propusa de Patriciu este o "prostie", in timp ce Ionut Negoita, se declara de acord. Atat Niculae, cat si Negoita spun ca mediul politic ar fi principala tinta a evenutalei amnistii. "Nu cred ca cei mai multi bani scosi din tara sunt scosi de oameni de afaceri. Cred ca mediul politic e cea mai importanta sursa", a declarat Negoita pentru Gandul.

Subiectul este atins si de Dan Turturica in editorialul intitulat "Toate panzele jos!" din Romania Libera: "Un singur lucru nu a spus Dinu Patriciu. Daca ghilimelele de pe cuvantul corupti sunt autentice, de ce isi ascund acesti oameni de afaceri neprihaniti cele 18 miliarde de euro in bancile din Elvetia?  (...) Principalul motiv pentru care acesti oameni de afaceri 'cinstiti' nu si-ar repatria cele 18 miliarde de euro, chiar daca statul ar da o amnistie fiscala, a fost expus (in cunostinta de cauza?) de catre social-democratul Ioan Mircea Pascu: teama ca urmatorul guvern ar putea sa denunte un astfel de demers si sa le confiste pana la urma toti banii". Si editorialistul Romaniei Libere este de acord cu ideea ca "intre membrii tagmei in numele carora a vorbit Patriciu si multi dintre ministrii Guvernului Boc nu este nici o diferenta fundamentala. Foarte probabil si ei se regasesc printre cei care isi tin comoara vietii intr-un seif in Elvetia", potrivit lui Dan Turturica.

Editorialistul se intreaba in final de ce tine Basescu sa se implice direct in gestionarea acestui moment dificil, cand ar putea sa se retraga in definitia comoda a institutiei prezidentiale si sa incuviinteze sfatos caderea Cabinetului Boc? "Dincolo de scenarita inevitabila in astfel de momente, doua variante par plauzibile. Prima este ca Traian Basescu vrea sa demonstreze ca poate fi si un bun premier. Daca va reusi sa stabilizeze economia si sa o repuna pe crestere intr-un asemenea moment, demonstratia nu va fi uitata usor si va conta la incheierea mandatului de presedinte", este de parere Dan Turturica. "Cealalta explicatie tine de viciul sau fundamental: nu stie sa navigheze in ape linistite. Simte ca traieste doar cand se afla in furtuna. Iar asta este cu adevarat furtuna perfecta", conchide editorialistul.

Si Puterea scrie ca "PDL isi pregateste noul premier. Basescu va adopta modelul 'Putin' ". Surse democrat-liberale au declarat pentru Puterea ca partidul s-a gandit deja la o strategie pe termen lung, in care Basescu va ocupa functia de premier dupa ce ii va expira mandatul de presedinte. "Planurile PDL sunt putin incurcate de faptul ca alegerile parlamentare si cele prezidentiale nu mai au loc in acelasi an. Pentru ca lucrurile sa fie mai simple, PDL are nevoie de doi oameni de paie, cel mai important fiind candidatul la prezidentiale, care trebuie neaparat sa castige cea mai inalta functie in stat. Deocamdata, a intrat in carti pentru asta primarul sectorului trei al Capitalei, Liviu Negoita, dar hotararea finala va fi luata cu un an inainte de alegerile prezidentiale pe baza unui sondaj de opinie", scrie Puterea. "PDL este increzator ca va castiga alegerile parlamentare din 2012 si ca Basescu, inca presedinte, il va lasa sa faca iar guvernul. Premier ar putea sa fie tot Boc, daca rezista pana atunci, sau un tehnocrat aservit lui Basescu, gen Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Cu acesti oameni la butoane, nimic nu va impiedica PDL sa gaseasca un motiv sa schimbe seful Guvernului si sa-l puna pe aceasta pozitie pe Traian Basescu. Desi cunoaste foarte bine planurile PDL, Basescu inca nu a spus clar daca vrea sa intre in acest joc sau nu", sustine cotidianul.

Mai multe cotidiene consemneaza, in contextul dezbaterii eficientei masurilor luate de Guvernul Boc, ca Romania a coborat o pozitie si se afla in acest an pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta competitivitatii economice, devansand doar Bulgaria in clasamentul realizat de World Economic Forum (WEF), clasament condus de Suedia.

Cotidianul.ro considera ca presedintele a facut o gafa diplomatica de proportii, cand a indemnat  la prevenirea "grecizarii tarii!". In trecut, Traian Basescu a mai facut si alte gafe de natura diplomatica, cand a spus ca "Marea Neagra e un lac rusesc", reaminteste Cotidianul.ro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: