FMI estimeaza ca economia Romaniei ar putea scadea cu 0,5% in 2010

Data publicarii: 10-05-2010 | Economie

Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Guvernul si-a asumat angajamentul de a reduce deficitul fiscal la 6,8% din PIB in 2010, iar daca nu ar lua masurile anuntate, deficitul ar creste la 9,1% din PIB in acest an si ar deveni nesustenabil", a precizat Franks.

El a adaugat ca "dincolo de scaderea produsului intern brut, Romania are probleme cu colectarea impozitelor si taxelor si, desi cheltuielile din trimestrul I au fost sub tinta convenita, a fost clar ca presiunile ar fi crescut pana la sfarsitul anului".

Franks a adaugatca Guvernul a anuntat un plan ambitios si dur de reducere drastica a cheltuielilor curente. "Nu am impus noi aceasta varianta. A fost propusa de guvern, dar are sprijinul nostru", a precizat seful misiunii FMI in Romania.

El a mai spus ca FMI a agreat impreuna cu Uniunea Europeana (UE) sa sustina o crestere a deficitului bugetar de la 5,9% la 6,8% din PIB. "Eforturile noastre sunt indreptate catre ajustarea economiei, pentru a nu ne confrunta cu o criza in forma de W. Se pare ca spre sfarsitul anului situatia economica se va imbunatati", a mai spus Franks.
 
Romania ar putea avea o crestere economica de 3,6% in 2011
 
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 3,6% in 2011, in conditiile in care Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru anul viitor, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Astfel, Franks a precizat ca Guvernul urmeaza sa ia masuri imediate pentru reformarea sistemului de sanatate si a sistemului educatiei "pe fondul reducerii risipei si ineficientei".

Totodata, FMI sustine ca executivul va trebui sa modifice pana la sfarsitul lunii septembrie legea finantelor publice locale, "pentru a imbunatati performanta fiscala la nivel local" si a precizat ca e important sa fie aprobata tot pana atunci si legea unitara a salarizarii.

El a mai amintit de legea pensiilor, aflata in dezbatere in Parlament, care trebuie adoptata astfel incat sa asigure sustenabilitatea sistemului de pensii.

Reprezentantul FMI a precizat ca este nevoie de masuri pentru mentinerea politicii economice pe calea cea buna si de eforturi pentru cresterea veniturilor, motiv pentru care urmeaza ca autoritatile sa intensifice in acest sens masurile de reducere a evaziunii fiscale. In plus, Franks a vorbit si de "reactivarea programului de privatizare".

"Aceste masuri structurale ar face posibila atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011", a mentionat Franks.

"Daca se mentin aceste masuri si anul viitor, ati fi aproape de deficitul de 4,4% din PIB fara a fi nevoie de alte ajustari", a adaugat Franks.

El a precizat ca nu a discutat masurile de reducere a deficitului bugetar din 2011, dar a mentionat ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% din acest an va reprezenta circa 1% din PIB, iar reducerea pensiilor va aduce un alt procent din PIB in 6 luni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: