Sebastian Vladescu isi va da demisia, daca in sase luni nu scade evaziunea fiscala

Data publicarii: 10-05-2010 | Economie
Ministrul Finantelor spune ca va pleca acasa, daca la o evaluare a gradului de evaziune fiscala care va avea loc peste sase luni, nu se va vedea o imbunatatire considerabila a situatiei.

"Nu-mi place sa promit, prefer ca peste sase luni sa ne adunam aici si sa constatati dumneavoastra daca exista sau nu. In cazul in care nu exista, cred ca in momentul acela ar trebui sa plec eu, pentru ca am spus ce se intampla. Nu e un pariu, este o necesitate pentru Romania, si este o obligatie pentru Ministerul Finantelor si pentru ministrul Finantelor sa-si asume aceasta lupta cu evaziunea fiscala in toate domeniile" a declarat Sebastian Vladescu la o dezbatere pe tema evaziunii fiscale din domeniului tutunului, organizata de postul TV The Money Channel. El a raspuns astfel la intrebarea moderatorului daca ne asteptam sa vedem peste sase luni la o imbunatatire a situatiei actuale?

"Daca in sase luni de acum inainte nu vom avea rezultate , inseamna ca nu vom avea rezultate nici anul viitor, nici peste doi ani si atunci inseamna ca am pierdut aceasta batalie, iar cei care pierd batalii trebuie sa dispara" a punctat Vladescu.

Evaziunea fiscala din domeniul tutunului este de circa un miliard de euro

Evaziunea fiscala din domeniul comercializarii produselor din tutun in Romania se ridica la un miliard de euro, principalele surse fiind reprezentate de traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova si vanzarile prin duty-free, potrivit comisarului general al Garzii Financiare(GF), Ladanyi árpad Csaba.

"Pe tigari exista o evaziune estimata la un miliard de euro. Sunt trei surse traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, si vanzarile prin duty-free. Duty-free-urile vand atat de mult incat fiecare persoana care calatoreste ar trebui sa cumpere cate 50 de pachete de tigari", a declarat Ladanyi pentru MEDIAFAX.

Compania Novel Research a dat publicitatii un studiu potrivit caruia contrabanda cu tigarete in Romania a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la 36% din totalul pietei, de la 22% in ultimul trimestru al anului 2009 si ar putea determina in 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

Documentul preciza ca cea mai mare parte a tigarilor de contrabanda provinde din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) si din tari precum Ucraina, Rusia sau Serbia.

Pe piata romaneasca, pretul unui pachet de tigari comercializat legal este intre 8,3 si 10,9 lei, in timp ce pretul unui pachet de tigari de contrabanda pleaca de la 5 lei.

Money.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro: