Memorandumul incheiat cu FMI si masurile de austeritate convenite, pe prima pagina a presei de marti

Data publicarii: 11-05-2010 | Economie

Memorandumul suplimentar incheiat cu FMI si masurile austeritate cuprinse in acesta, inclusiv pentru anul viitor, sunt abordate pe larg in presa centrala de marti, care atrage atentia ca exista si anumite categorii de bugetari care ar putea scapa cu lefurile netaiate.

Cotidianul Adevarul titreaza: "Guvernul ia noi masuri de austeritate: ne impoziteaza si tichetele de masa". In material, Adevarul arata ca nu numai pensiile vor fi reduse, ci toate prestatiile sociale. "Memorandumul incheiat cu FMI si UE prevede de asemenea o reducere cu 15% a tuturor prestatiilor sociale, inclusiv a pensiilor si a alocatiilor de somaj, dar stabileste suplimentar ca programele sociale ce nu sunt directionate catre grupurile dezavantajate ale societatii vor contribui proportional mai mult la aceasta educere", scrie Adevarul, care reaminteste si de masurile ce vor fi aplicate de la 1 iunie: impozitarea tichetelor de masa si a veniturilor din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare si platile compensatorii. Totodata, ziarul mai spune ca in scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI, autoritatile romane sunt hotarate sa nu reinnoiasca  "autorizatiile pentru cel putin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, conform clasificarii, pana la finele anului".

Evenimentul zilei relateaza despre intalnirea presedintelui Traian Basescu cu ministrii si parlamentarii puterii intr-un articol cu titlul: Basescu ii face temele lui Boc: "Intervin pentru ca voi ati esuat". Ziaristii de la Evenimentul spun ca in timpul intalnirii, Basescu s-a erijat s-a erijat in rolul de vioara intai de acum inainte in lupta cu criza. "Intr-o discutie cu usile inchise, Basescu a picat, practic, guvernul Boc la primul test anticriza si a anuntat cum ar urma sa se puna in practica, cu aceiasi ministri, planul sau anticriza: taierile cheltuielilor cu salariile, reimpartirea masinilor in ministere, scuturarea deconcentratelor, impozitarea in agricultura, inchiderea a peste 30% din spitale", scrie cotidianul amintit. Mai departe, Evenimentul il citeaza pe Basescu: "Am intervenit pentru ca prima parte a planului anticriza a esuat", a fost, potrivit unor surse  participante, concluzia prezidentiala. Presedintele le-ar sugerat ministrilor si lui Boc sa treaca toate aceste modificari prevazute in acordul cu FMI prin ordonanta de urgenta, potrivit Evenimentului Zilei. In plus, Basescu le-a atras atentia democrat-liberalilor ca daca reusesc scoaterea Romaniei din criza vor castiga alegerile viitoare, in caz contrar riscand compromiterea pentru totdeauna. "Daca veti fi cei care vor scoate Romania din criza, veti culege beneficiile in 2012, daca nu si daca veti continua actiunile clientelare, va veti compromite politic pentru totdeauna. Nu mai sunteti credibili! Dati dovada de ratiune! Toata lumea trebuie sa treaca printr-un concurs. Cum e posibil sa pui un lautar la CAS?", a reprosat presedintele, potrivit surselor citate, cu aluzie la cazul lui Cristian Popescu, directorul Casei de Asigurari de Sanatate din Dolj, prezentat in presa ca lautar de weekend la nunti.

Subiectul acordului cu FMI este abordat si de Jurnalul national intr-un material intitulat "FMI pleaca, noi ramanem cu Basescu". "Delegatia FMI pleaca, partea romana ra-mane cu un potop de necazuri turnate precum benzina pe foc de pre-se-dintele Basescu. Anuntul cinic si in-corect privind taierea din topor, la fel pentru toata lumea, cu 15% a pensiilor si cu 25% a salariilor bugetarilor a pus pe jar 7 milioane de romani care au rate, copii, probleme. Vestile rele nu se opresc aici deoarece, pe ter-men mediu, 250.000 de bugetari vor fi trimisi in somaj", scrie Jurnalul. Cotidianul mai remarca si posibilitatea cresterii taxelor, ian cazul in care masurile de austeritate anuntate nu vor fi puse in practica. "Mai mult, daca Guvernul nu va reusi sa taie din cheltuieli, unele taxe vor creste, asa cum ceruse initial FMI. De-cla-ra-tiile ires-ponsabile de duminica seara ale lui Boc, care a dat vina pe criza in-ter-na-tionala, nu au linistit pe ni-meni. Dimpotriva, toata lumea s-a in-trebat pe ce planeta a trait premierul Ro-ma-niei in ultimele cinci-sase luni", scrie Jurnalul national.

Romania libera atrage atentia asupra situatiei economice a Romaniei si mai ales a riscurilor in cazul in care nu se aplica masurile de ajustare a sectorului bugetar. "Fara ajustarea bugetara, datoria publica ar intra intr-o spirala a mortii. Ce ne asteapta daca Guvernul o da in bara", titreaza Romania libera. "Fara taieri de cheltuieli, datoria publica a Romaniei ar urma sa ajunga la 62% din PIB pana in 2012, a spus premierul Emil Boc, spulberand astfel mitul ca Romania s-ar bucura inca de avantajele unui grad redus de indatorare bugetara. Potrivit Eurostat, dupa trei ani de stagnare, la 12-13%, datoria publica a explodat in 2009 pana la 23,7% pe final de an. Datele rectificate ulterior de Ministerul Finantelor indica o datorie de 30,14% la sfarsitul anului 2009, care ulterior a scazut pana la 28,77% la sfarsitul lunii februarie. O crestere a datoriei de 15-16 puncte pe an nu este exclusa in conditiile unui deficit bugetar mare, apropiat de 10% din PIB, la dobanzi impovaratoare si pe o tendinta de scadere a PIB", scrie Romania libera, care precizeaza ca, potrivit scenariilor guvernamentale, Romania este la doar doi ani distanta de situatia Irlandei si la patru ani de cea a Greciei.

Ziarul Gandul aminteste ca exista si anumite categorii de bugetari carora nu le pot fi taiate salariile. "Superbugetarii care scapa de taierea salariilor. Guvernul vrea sa-i roage sa nu-si ia toti banii", scrie Gandul. "Pentru ca, oficial, nu sunt bugetari, angajatii companiilor de stat ar putea scapa de reducerea cu 25% a salariilor, chiar daca, in unele cazuri, castigurile sunt de invidiat si pentru mediul privat. Autoritatile vor sa-i "roage" sa accepte taierea lefurilor.(...) Degringolada totala in randul directorilor de companii cu capital de stat, autoritati, regii autonome, dar si la CEC Bank, banca de stat. Nimeni nu stie daca angajatii din subordine vor intra sub incidenta masurii de reducere cu 25% a salariilor convenita de Guvern cu delegatia Fondului Monetar International. Daca si ei ar fi afectati de taierea lefurilor, care sunt mult mai mari decat cele ale profesorilor, medicilor sau functionarilor din ministere, statul ar incasa sume importante, de ordinul sutelor de milioane de euro", se arata in materialul din Gandul. De asemenea, Gandul afirma ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a enuntat posibilitatea aplicarii unei "taxe de solidaritate" pentru cei care lucreaza in companiile la care statul este actionar majoritar si au venituri "peste un anumit nivel", fara a preciza insa care este acesta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: