Bogdan Dragoi: Din fericire, nu suntem fortati sa ne imprumutam pe piete externe

Data publicarii: 11-05-2010 | Economie

Romania nu este in momentul de fata fortata sa faca emisiuni pe pietele externe pentru a se finanta, a declarat Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi.

"Din fericire, in momentul de fata, nu avem disperarea sa iesim pe piete externe la orice cost. Nu este exclus, dar nu spun ca o s-o facem acum. Pe perioda verii nu se emit bonduri. Exista o optiune ca, spre finalul anului, sa iesim pe pietele externe", a precizat oficialul MFP.

Bogdan Dragoi a explicat ca cel mai bun moment pentru emisiunea de eurobonduri reprezinta dobanzile mici, dar situatia din Grecia a facut ca acestea sa nu fie atractive.

La inceputul lunii martie, Romania a imprumutat un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la cinci ani, la un cupon de cinci la suta si un randament total de 5,17 la suta pe an, valoarea subscrierilor ridicandu-se la 4,9 miliarde de euro.

Comisionul de intermediere din valoarea emisiunii de eurobonduri, efectuata in luna martie 2010, a fost de 0,0375 la suta (3,75 bps - all in) din valoarea emisiunii de euro-obligatiuni, potrivit Ministerului de Finante.

Acest comision include toate cheltuielile legate de intermedierea emisiunii, inclusiv costurile legate de organizarea turneului de promovare a emisiunii de eurobonduri, cat si costul serviciilor legale ale emitentului.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: