Rasvan Radu, UniCredit Tiriac Bank: Creditarea a crescut in special in zona corporate

Data publicarii: 14-05-2010 | Finante-Banci

Presedintele UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, arata ca, desi situatiile financiare ale firmelor s-au inrautatit, exista si societati care se bucura de increderea bancilor. Acestea sunt companii care si-au restructurat repede costurile si au inceput sa faca investitii pentru a-si consolida pozitia in propriul sector. Mai au si un grad de indatorare scazut, iar cifra lor de afaceri nu s-a diminuat.

"Financiarul": La ce nivel se situeaza cererea solvabila de credite?

Rasvan Radu: Exista in continuare societati care au acces la finantare, dar fata de anii anteriori cererea de finantare solvabila a scazut foarte mult, inclusiv din partea persoanelor fizice. Sigur, situatiile financiare ale companiilor s-au inrautatit, insa, pe langa performanta economica si a cifrei de afaceri, cred ca un factor foarte important, cu consecinte negative asupra cererii, il reprezinta gradul de neincredere, atat la nivel de companii, cat si la nivel de persoane fizice. Astfel incat nici companiile, nici persoanele fizice nu-si fac planuri de viitor pe termen mai lung, nu fac nici investitii, asteptand o situatie mai stabila. Dar mai sunt si exceptii. Sunt companii care au vazut aceasta piata ca pe o oportunitate, si-au restructurat repede costurile si au inceput sa faca investitii pentru a-si consolida pozitia in propriul lor sector. Dar acestea sunt firme cu un grad de indatorare mai scazut si a caror cifra de afaceri nu s-a diminuat, desi pe sectorul lor poate cifra de afaceri a scazut. Cu alte cuvinte, exista si cazuri in care o serie de companii au crescut pe un sector in scadere.

Ati schimbat criteriile de acordare a creditelor pentru companii, in sensul ca priviti mai mult spre viitorul afacerii decat spre rezultatele din trecut?

Ne uitam si la planul de afaceri, dar si la rezultatele anterioare, pentru ca performanta din trecut o garanteaza pe cea viitoare. Nu inseamna ca situatiile financiare trebuie sa fie extraordinare, dar clientul trebuie sa arate ca a facut pasi decisivi in restructurarea activitatii sale. Exista o crestere fata de sfarsitul anului trecut a volumului de credite si ea provine, in general, din zona de companii.

In 2009, care au fost cele mai tensionate si cele mai bune momente pentru UniCredit Tiriac Bank? Pare 2010 diferit?

Pot sa spun ca 2009 a fost un an dificil, cu o tensiune constant mare comparativ cu anii anteriori si noi am evoluat pe o piata care era, in general, tensionata. Despre 2010 as putea spune ca pare, cel putin in prima jumatate, mai dificil decat 2009, ca urmare a faptului ca la nivel de companii, in general, resursele financiare s-au cam epuizat si cu totii asteptam pentru a doua jumatate a acestui an o revenire in teritoriu pozitiv. Deci 2010 a inceput mai dificil, dar asteptam, spre sfarsitul anului, o revenire. Pe cand anul trecut nu aveam pentru 2009, in general, o perspectiva pozitiva.

Ce suport ati primit de la grupul UniCredit, nu numai din punctul de vedere al mentinerii liniilor de finantare?

Am lucrat destul de strans cu grupul pe parcursul anului trecut, un lucru pe care il facem si acum. In sensul de a invata si a capitaliza experienta din diferite tari si a vedea momentul de timp la care ne aflam in Romania. Pentru ca suntem prezenti in atatea tari, atat in Europa de Vest, cat si in Europa Centrala si de Est, putem intelege care sunt pasii urmatori si putem invata din experientele grupului din diferite tari. Una dintre lectiile importante a fost anul trecut necesitatea reducerii costurilor, lucru pe care l-am inceput cu prioritate in primul trimestru si care a adus rezultate bune spre sfarsitul anului. Faptul ca nu am asteptat si am facut totul la timp, vazand ce se intampla la noi si in alte tari, a fost de foarte bun augur, pentru ca ne-am ajustat baza de costuri foarte rapid.

Care ar fi cele mai mari riscuri, dar si cele mai bune oportunitati pentru UniCredit Tiriac Bank in 2010?

Riscul pentru 2010 este legat, in general, de performanta economica a tarii si revenirea in teritoriu pozitiv pentru sfarsitul anului. In conditiile in care suntem sub acordul cu FMI nu ne asteptam la presiuni mari pe cursul de schimb si nici nu ne asteptam la o crestere mare a costului finantarii pentru Romania. Acestea sunt premise pozitive. Oportunitatile ar consta in revenirea spre sfarsitul acestui an si cresterea competitivitatii Romaniei in raport cu alte tari, pe fondul reducerii generale a cheltuielilor, lucru care este foarte important pentru generarea de crestere. De aceea cresterea de taxe ar fi extraordinar de daunatoare pentru mediul privat, dar si pentru performanta economica, in general, a Romaniei,  ca punct de atractie pentru investitorii straini.

Cum stimuleaza ratele scazute de pe piata interbancara creditarea in moneda nationala?

Ratele scazute sunt bune pentru economie si, in general, politica monetara folosita ca stimulent pentru reluarea creditarii este de bun augur. Nu a scazut numai dobanda de referinta, ci au fost reduse si rezervele minime obligatorii. Ceea ce pot spune insa este ca, singura, politica monetara nu poate sa joace rolul principal in stimularea economiei. Pentru ca politica monetara se face prin banci si nu este statul acela care defineste sectoarele strategice spre care sa se orienteze si cand sa se orienteze sumele disponibilizate. Deci politica monetara ar fi fost foarte buna ca un complement al unei politici bugetare expansioniste. Singura, joaca un rol, dar pe un termen mult mai lung.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: