Ministerul Muncii si cel al Finantelor au cheltuit enorm in 2009 pe stimulentele angajatilor

Data publicarii: 14-05-2010 | Actualitate

Doua ministere au cheltuit enorm in anul de criza 2009 pe stimulentele angajatilor, potrivit unui document din dosarul de reduceri banesti pe care le pregateste Guvernul. Finantele au dat prime de cate 2.000 de lei, iar Ministerul Muncii a pierdut procese pentru sporurile salariatilor si le-a platit in medie cate 5.000 de euro.

Un document care a fost luat in calcul de Guvern in stabilirea reducerilor la care s-a angajat in fata FMI a adus ieri in fata opiniei publice cheltuielile pe care ministerele le-au facut anul trecut cu plata primelor si a sporurilor. Documentul a facut parte din dosarul pe care Ministerul Finantelor l-a trimis miercuri seara sindicatelor, pentru a fi studiat de acestea pana la viitoarea sedinta a Consiliului Economic si Social.

Prime de cate 13.000 de lei pe luna

Astfel, Ministerul Finantelor Publice este pe primul loc in randul institutiilor publice la capitolul fond de stimulente acordat in anul 2009. Cu un numar de aproximativ 32.000 de angajati, castigul salarial este de 2.037 de lei si cu tot cu stimulente ajunge la 4.343 de lei pe luna.

Fondul de stimulente s-a ridicat, anul trecut, la peste 890 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro). Reprezentantii institutiei au declarat, insa, pentru "Adevarul", ca functionarii ministerului nu sunt cei mai avantajati. "Ai nostri sunt departe de ce iau functionarii din alte institutii publice", ne-a spus secretarul de stat in Finante Gheorghe Gherghina.

Oficial, aceste stimulente sunt acordate pentru "activitatea desfasurata". Multe dintre institutii dau angajatilor un procent din incasarile de la amenzi. Aceste sporuri se opresc la secretarii de stat, nivelul maxim pana unde se pot acorda stimulentele fiind directorii de departamente. Un astfel de functionar a castigat anul trecut, in medie, 155.500 de lei pe an, respectiv aproximativ 13.000 de lei pe luna.

Reprezentantii de la Finante spun ca alocarile pentru anii 2010 si 2011 vor fi conditionate de colectarea veniturilor la buget, asa cum s-au angajat autoritatile in negocierile cu FMI. Un alt minister, al Mediului, a cheltuit tot in 2009 aproape 14 milioane de lei. "Stimulentele s-au dat anul trecut pe ochi frumosi. Consilierii primeau stimulente la greu, iar angajatii simpli, nimic", spun surse din Ministerul Mediului si Padurilor.

5.000 de euro de om

In Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), salariul mediu a fost anul trecut de 2.044 de lei. Fondul de suplimente platite anul trecut in Ministerul Muncii a fost insa de patru ori mai mare decat fondul de salarii, ceea ce a dat in statistica Finantelor un venit mediu pe angajat de peste 7.705 de lei, cu 5.000 de lei peste salariu.

Ministerul Muncii nu a oferit nicio explicatie pentru aceste stimulente uriase care au umflat in acte veniturile angajatilor din subordine. Mai mult, pe site-ul ziarului "Adevarul", angajatii simpli din inspectiile teritoriale de munca sustin ca primele lor nu se ridicau decat la nivelul a catorva sute de lei lunar, nicidecum la sume de 5.000 de lei.

Stimulentele de la Munca par a avea o alta explicatie decat cea de la Finante. Ingrid Iordache, vicepresedinte la Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), spune ca este vorba despre o confuzie: "Nu e vorba doar de stimulente, care sunt foarte mici si sunt primite de foarte putini salariati. In realitate, acele sume uriase sunt suplimentele pe care unii functionari publici le-au castigat anul trecut in instanta", explica femeia. Iordache, de exemplu, a primit anul trecut 13.000 de lei dupa ce a castigat procesul impotriva ministerului.

Banii reprezentau niste sporuri speciale, numite suplimente "pentru post" si "de treapta", prevazute in Legea statutului functionarilor publici. Aceste sporuri nu au fost platite niciodata, iar acum doi ani bugetarii au inceput sa le revendice in instante. Peste 5.000 de functionari publici au castigat procese in care judecatorii au dispus plata din urma, pe mai multi ani, a celor doua suplimente. Asa au ajuns ele in bugetul de stimulente pe anul 2009.

In general, la un salariu de baza de 1.000 de lei, plus plata dobanzilor, fiecare functionar a obtinut in instanta cam 5.000 de euro, potrivit calculelor facute de Liviu Toader, primvicepresedintele SNF. Cu alte cuvinte, statul le datoreaza acestor peste 5.000 de functionari publici, care au castigat definitiv procesele, peste 25 de milioane de euro. In momentul acesta, in instanta se afla alte peste 20.000 de dosare care au acelasi obiect - suplimentele.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: