Sfarsitul recesiunii e inca departe

Data publicarii: 14-05-2010 | Economie

Atitudinea detasata a FMI a facilitat intarzierea cu un an a ajustarii fiscale din Romania, care abia incepe, insa dintr-o situatie mult mai grea decat acum un an, iar in contextul masurilor anuntate de autoritati recesiunea ar putea continua cu usurinta si anul viitor, avertizeaza analistii ING. "Problemele severe persista in Romania. In urma atitudinii detasate a FMI fata de aceasta tara, ajustarea fiscala abia incepe. In plus, procesul incepe dintr-un punct mult mai slab decat cu un an in urma (dezechilibre mai mari). Cresterea economica va suferi cel mai mult si anticipam o noua contractie pentru acest an", se arata intr-o analiza ING Bank, care pleaca de la contractia economica de 0,3% din primul trimestru (fata de trimestrul al patrulea din 2009, 2,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut - date prezentate miercuri de INS).

Masurile de reducere a deficitului bugetar vor lovi PIB-ul

Masurile anuntate recent de autoritati in urma negocierilor cu FMI, respectiv reducerea salariilor, pensiilor, subventiilor si a unor ajutoare sociale, vor rezulta in deteriorarea situatiei economice in a doua jumatate a acestui an, dupa o posibila crestere usoara, "tranzitorie" a Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea, determinata de efectele de baza (un prim trimestru slab din cauza iernii neobisnuit de reci), de imbunatatirea cererii externe (in principal pe piata germana) si de efectele intarziate ale masurilor monetare de stimulare a economiei, anticipeaza analistii subsidiarei locale a grupului olandez. Astfel, economia are sanse mari sa se contracte la nivelul intregului an fata de 2009, din moment ce ultimele doua trimestre vor fi caracterizate de impactul masurilor de reducere a deficitului bugetar.

2011 vine cu un nou val de disponibilizari

Totodata, ING noteaza ca masurile amintite sunt temporare si se vor manifesta numai in cea de-a doua jumatate a acestui an, in timp ce inceputul anului 2011 ar putea aduce concedieri masive in sectorul public, odata cu revenirea salariilor si pensiilor la nivelurile anterioare.

Starea de spirit a populatiei va avea din nou de suferit, cererea interna se va contracta din nou, iar recesiunea poate continua "cu usurinta" anul viitor, cel putin in primul semestru, avertizeaza ING Bank.

Cresterea taxelor va avea un impact si mai negativ

Daca autoritatile nu reusesc sa implementeze reducerile de cheltuieli anuntate si recurg la majorarea taxelor, impactul economic ar fi si mai sever, precizeaza analistii. Astfel, ING anunta ca isi va modifica prognoza de crestere economica pentru acest an, de plus 0,9%, catre o cifra negativa, insa numai dupa clarificarea masurilor care vor fi adoptate si implementate de autoritati. Prognoza pentru 2011 a ING, in prezent la plus 1,5%, cu mult mai pesimista fata de estimarile inaintate de FMI si CE, ar putea fi de asemenea redusa din motivele descrise anterior.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: