Record absolut: economia subterana a ajuns la 40% din PIB

Data publicarii: 18-05-2010 | Economie

Evaziunea fiscala din industria alimentara se ridica la 7-8 mld. euro anual, iar alte doua miliarde de euro se pierd prin evaziunea cu tutun, alcool si produse petroliere. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat ca metoda utilizata in industria alimentara este evitarea TVA, prin comertul intracomunitar.

"Se cumpara de la materie prima la produse finite, actele dispar pe drum, totul se vinde mai ieftin cu 7% decat preturile de pe piata, iar decontul de TVA nu se mai face", a declarat Minea. Saptamana trecuta, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a recunoscut ca exista "conveniente" intre autoritati si cei care fac evaziune fiscala, idee speculata si de opozitie. De altfel, de multa vreme, patronatele si sindicatele sustin ca nu exista vointa politica pentru combaterea evaziunii. Florin Pirvu, presedintele Colegiului de Excelenta din cadrul CNIPMMR, crede ca economia subterana a ajuns la un nivel de 35%-40% din PIB. "Evaziunea nu va fi starpita pentru ca sunt interese la nivel national, interese partinice, mai ales din partea celor care trebuie sa controleze. Daca nu ar fi aceasta evaziune ar aduce vreunul bani de acasa pentru campania electorala?", a spus Florin Pirvu.

In continuare, statul pierde cei mai multi bani la produse accizabile, dar si in agricultura, la importurile si exporturile de cereale. Aproximativ o treime din piata tutunului este reprezentata de contrabanda. Fiecare procent din piata pierdut inseamna 25 de milioane de euro in accize neincasate si cinci milioane de euro din TVA neincasata. Astfel, daca evaziunea se mentine la un nivel mediu de o treime din piata, paguba anuala la Bugetul de stat va fi de un miliard de euro.

Integral in Financiarul