Mobexpert obtine in instanta anularea marcii Mobexpres, detinuta de alt comerciant de mobilier

Data publicarii: 18-05-2010 | Afaceri

Tribunalul Bucuresti a decis anularea marcii "Mobexpres", detinuta de un comerciant de mobilier din Suceava, instanta interzicand firmei sa foloseasca aceasta denumire in spatiul public, in urma unei actiuni a Mobexpert Holding, initiata la inceputul lui 2009.

Mobexpert Holding a dat in judecata, la Tribunalul Bucuresti, in februarie 2009, firma SC Mob Expres SRL si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), cerand instantei sa anuleze marca "Mobexpres", inregistrata la Oficiu sub numarul  de depozit M 2007 00211, de catre firma parata.

Avocatii holdingului au motivat cererea sub aspectul similaritatii celor doua denumiri, dar si a logo-urilor afisate, de asemenea asemanatoare. Reprezentantii Mobexpert Holding au sustinut,  pe 27 aprilie, la ultimul termen al procesului judecat de Tribunalul Bucuresti, ca reprezentantii societatii Mob Expres au inregistrat marca la mai mult de un an dupa ce holdingul Mobexpert a inregistrat marca ce ii poarta numele, iar similaritatile de nume si de logo ar putea induce in eroare, in mod deliberat, cumparatorii.

Instanta a pronuntat decizia in acest dosar pe 11 mai. Tribunalului Bucuresti a dispus anularea marcii inregistrate "Mobexpres" si a interzis SC Mob Expres SRL sa foloseasca aceasta marca. Totodata, judecatorul a decis sa oblige firma din Suceava sa inlature toate elementele care contin marca anulata din orice loc accesibil publicului, respectiv bannere, afise sau materiale publicitare. Mai mult, firma nu va mai avea voie sa foloseasca marca nici pe site-ul sau, www.mobexpres.ro, in cazul in care decizia va ramane definitiva, potrivit deciziei afisate pe site-ul instantei.

Hotararea pronuntata de tribunal poate fi contestata, cu apel, la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit site-ului OSIM, marca "Mobexpres" a fost acordata firmei cu acelasi nume in noiembrie 2007. Pe de alta parte, Mobexpert Holding detine marca "Mobexpert" inca din mai 2006.

Holdingul Mobexpert a cerut aceleiasi instante, in decembrie 2008, sa oblige lantul de magazine de mobilier Kika sa inceteze sa foloseasca un slogan considerat asemanator cu cel al Mobexpert. In actiunea depusa in instanta la momentul respectiv, reprezentantii magazinului familiei Sucu cereau ca Kika sa fie obligata sa nu mai foloseasca sloganul "Mii de idei pentru amenajarea dormitorului". In iunie 2009, Mobexpert a pierdut procesul, actiunea fiind respinsa ca nefondata. Apelul impotriva acestei decizii este inca pe rol, la Curtea de Apel Bucuresti.

Un alt proces vizand drepturile de proprietate intelectuala initiat de reprezentantii Mobexpert, tot la sfarsitul lui 2008, s-a referit la numele domeniului de internet "mobexpert.com". Instanta a fost sesizata cu o cerere de anulare a inregistrarii acestui nume de domeniu, efectuata in numele Administration INC. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au dispus transferul numelui de domeniu in discutie catre holding. Decizia a fost pronuntata in martie 2009 si poate fi atacata cu apel.

NewsIn