Unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din China a fost condamnat la 14 ani de detentie

Data publicarii: 18-05-2010 | International

Huang Guangyu, care era in 2008 cel mai bogat om din China, a fost condamnat la 14 ani de detentie, dupa ce a fost gasit vinovat de luare de mita, folosire de informatii privilegiate si practici de afaceri ilegale, relateaza BBC.

De asemenea, Huang a fost amendat cu 88 de milioane de dolari.

Chinezul si-a construit afacerea in valoare de mai multe miliarde de dolari aproape din nimic, dupa ce a renuntat la scoala in urma cu aproape 30 de ani. Compania sa a crescut si a deschis un lant de peste 1.300 de magazine in China, al doilea ca marime din tara.

Potrivit BBC, investitiile indraznete in proprietati l-au ajutat pe Huang sa isi construiasca o avere estimata intre 2,7 miliarde de dolari si 6,3 miliarde, in momentul arestarii.

In 2008, Huang ocupa primul loc in topul cel mai bogati oameni din China, realizat de revista Hurun, dar cateva luni mai tarziu a fost arestat. El a fost acuzat de manipularea actiunilor a doua companii listate pe bursa - Sanlian Commercial Co si Beijing Centergate Technologies Co.

De asemenea, Gome Appliances Co, o subsidiara a companiei fondate de Huang, a fost acuzata de dare de mita.

"Sentinta este prea dura. Huang Guangyu nu este decat un antreprenor privat, nu un oficial din Guvern care sa aiba puteri in stat", a afirmat Wu Shaozhi, avocat la firma George Wu and Parteners de la Beijing.

Ramificatiile acestui dosar par sa fi afectat si un numar de personalitati din lumea politica. Astfel, presa a evocat implicarea fostului primar al Shenzhen, Yu Zongheng, demis in iunie 2009, si a unui ministru adjunct pentru securitate publica.

Gome, afectata de soarta fondatorului sau, a primit in iunie sustinerea fondului Bain Capital, care a investit in companie sute de milioane de dolari.

NewsIn