Viceguvernatorul BNR: Piata este departe de a fi optimizata din punct de vedere al lichiditatii

Data publicarii: 18-05-2010 | Finante-Banci

Piata este departe de a fi optimizata din punct de vedere al lichiditatii, a declarat, marti, in cadrul unui colocviu de politica monetara, Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

Potrivit oficialului BNR, institutia pe care o reprezinta a facut tot posibilul pentru a pregati institutiile de credit sa-si mentina lichiditatile.

'Principala arma a economiei din anii '60 era absenta microfundamentelor. In anii '90, modelarea comportamentala duce la modificari mult mai importante. Am incercat sa pregatim institutiile de credit pentru trecerea de la abundenta de lichidate la o scadere a acesteia, pusa dramatic in evidenta de evenimentele din octombrie 2008, odata cu declansarea crizei financiare', a precizat viceguvernatorul BNR.

Potrivit directorului adjunct in Directia Politica Monetara si Modelare Macroeconomica din cadrul BNR, Dorina Antohi, numarul bancilor cu deficit de lichiditate a scazut, in 2010, la 14, de la 19 cate erau cu un an in urma, in timp ce institutiile bancare care au inregistrat un excedent a crescut de la 22, in 2009, la 26 in acest an. Reprezentanta BNR a punctat, de asemenea, faptul ca in sistemul bancar romanesc majorarea lichiditatilor a fost una constanta.

Acesta a adaugat ca 'revenirea crizei a pus din nou lumina pe interfata concreta dintre sectoarele financiar si real, pe transmisia economica si pe tangenta intre economia 'ortodoxa' si elementele explorate, dar neimplementate complet, cum ar fi canalul de credit'.

BNR organizeaza, marti, cea de-a treia editie a Colocviilor de politica monetara, cu tema 'Provocari actuale la adresa politicii monetare'. Printre subiectele ce vor fi abordate se numara lichiditatea din sistemul bancar, rigiditatile reale si nominale in economia Romaniei, persistenta inflatiei.

AGERPRES