Etichetele Made in ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile in Europa

Data publicarii: 18-05-2010 | Actualitate

Etichetele "Made in" ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile in Europa, dupa ce marti deputatii au adoptat modificarea sistemului UE de etichetare a textilelor, acestia considerand ca in viitorul apropiat va fi nevoie de cerinte obligatorii si armonizate in acest domeniu.

Potrivit comunicatului transmis de Parlamentul European, obligativitatea indicarii prin etichetare a tarii de origine va fi necesara pentru a asigura consumatorii ca nu sunt indusi in eroare de etichete care sugereaza ca produsele textile ar fi produse intr-un stat membru si nu intr-o tara terta.

In prezent, etichetarea "Made in" este voluntara in UE si este utilizata in functie de legislatia nationala, spre deosebire de SUA, Canada sau Japonia de exemplu, unde etichetarea tarii de origine este reglementata in mod strict.

Legislatia UE actuala pentru produsele textile se aplica doar asupra armonizarii denumirii fibrelor textile (exista 48 de fibre, dintre care 18 sunt naturale si 30 sintetice) care se comercializeaza pe piata unica.

Potrivit comunicatului transmis marti, chiar daca initial Parlamentul a fost consultat doar in ceea ce priveste o propunere tehnica a Comisiei, care prevedea reducerea perioadei de timp pentru plasarea pe piata a noilor fibre, deputatii au decis elaborarea unei propuneri mai politice, si anume introducerea in noul regulament a obligativitatii indicarii prin etichetare a tarii de origine.

Pentru a ajuta consumatorii sa poata face o alegere in deplina cunostinta de cauza, deputatii solicita Comisiei sa prezinte un raport in urmatorii doi ani si, daca este necesar, chiar o propunere legislativa in vederea impunerii noilor prevederi in materie de etichetare. Acest raport ar trebui sa contina cerinte armonizate referitoare la etichetarea cu privire la intretinere, marimile pentru imbracaminte si incaltaminte, precum si avertismente legate de siguranta si sanatate (inflamabilitate, posibile substante alergenice) si la etichetarea sociala, acordata pe baza unor criterii cum ar fi respectarea standardelor de munca esentiale, a drepturilor sociale, pregatirea profesionala a angajatilor si tratamentul egal.

NewsIn