Statul face lista neagra a bancilor care nu dau credite pentru IMM

Data publicarii: 19-05-2010 | Finante-Banci

Comisioanele mari si garantiile exagerate cerute de banci au fost infierate de presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet. Prima pusa la zid a fost o banca de stat: CEC.

Garantii de peste 130%, depozite colaterale, inflexibilitate, comisioane mari de risc. Acestea au fost reprosurile adresate sistemului bancar romanesc de presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet.

Prima institutie de credit care a intrat in vizorul lui a fost tocmai o banca de stat, CEC Bank. "Cum se explica faptul ca la CEC se cere o acoperire cu garantii a creditului de 136%, in timp ce alte banci cer doar 110%?", s-a intrebat retoric oficialul, la dezbaterea "Mediafax talks about SME's". Nu numai CEC a fost pusa la zid, ci si modul in care lucreaza intreg sistemul bancar, unul dintre reprosuri vizand faptul ca bancile nu-si reduc comisioanele de risc nici atunci cand creditul este garantat in proportie de 80% de catre FNGCIMM.

Saramet a mai subliniat si faptul ca bancile ar trebui sa fie mai flexibile in creditarea intreprinderilor mici si mijlocii. "Sistemul bancar are marje de profit mult mai mari decat ale IMM-urilor. Daca vreti sa fim mai putini riscanti, faceti si voi o concesie pentru noi", s-a adresat el bancherilor.

La randul lui, un alt reprezentant al statului, Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman de Contragarantare, a criticat practica bancara de a solicita garantii colaterale in bani. "Cu alte cuvinte, vino cu banutul de acasa ca sa stam de vorba in banca. Este un anacronism iesit din comun", a spus el.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: