FMI: Europa are nevoie de o coordonare mai puternica a politicii economice

Data publicarii: 21-05-2010 | International

Europa are nevoie de o coordonare mai puternica a politicii economice, iar ideea ca statele pot avea o moneda comuna, dar sa actioneze independent unul de altul, este 'falsa', a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un interviu acordat joi ziarului german 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', transmite Reuters.

'Ideea ca poti avea o moneda comuna si toata lumea poate face ce vrea este falsa. Aveti nevoie de un instrument pentru a face politicile compatibile. Franta poate numi asta guvernanta economica si Germania - Pactul de Stabilitate. Nu este important cum se denumeste', a explicat oficialul FMI.

Autoritatile considera ca actuala criza din Grecia, care a pus presiune pe euro, a aratat ca mecanismele in vigoare din reglementarile UE privind bugetul sunt insuficiente pentru a asigura disciplina fiscala.

Vineri, ministrii de Finante se intalnesc la Bruxelles pentru a discuta propuneri de inasprire a reglementarilor UE privind bugetul si imbunatatirea guvernantei economice pentru a evita repetarea crizei.

UE si FMI au acceptat sa imprumute Grecia cu 110 miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru a o ajuta sa-si plateasca datoriile, dupa ce statul elen nu s-a mai putut imprumuta de pe pietele financiare, din cauza costurilor ridicate ale imprumuturilor.

Strauss-Kahn a explicat ca autoritatile UE au vrut sa impuna Greciei conditii mai stricte decat FMI in schimbul acordarii imprumutului, iar masurile de austeritate anuntate de Guvernul elen a fost mai mult stabilite de politicienii europeni decat de FMI.

'Fondul nu a mai adaugat alte conditii, ci mai degraba a dorit prelungirea intervalului de timp in care a fost acordat imprumutul, spunand ca este prea dificil sa se restituie in trei ani si ar fi nevoie de cinci ani', a afirmat Dominique Strauss-Kahn.

El considera ca adevarata intrebare pentru Europa nu este cum sa rezolve criza datoriilor, ci cum sa stimuleze cresterea.
Intr-un interviu separat aparut in ziarul german 'Handelsblatt', oficialul FMI a declarat ca pana acum cresterea Europei este prea scazuta, partial din cauza productivitatii reduse. 'Germania si alte state trebuie sa ia masuri urgent pentru a accelera cresterea', a explicat directorul general al FMI.

AGERPRES