Boc: Daca aplicam solutia FMI, reduceam si salariile cu 20%, si sansa de crestere a economiei

Data publicarii: 22-05-2010 | Politica

Premierul Emil Boc a declarat vineri, in replica la afirmatiile Sefului FMI, ca aplicarea planului propus de institutia financiara ar fi redus atat salariile bugetarilor cu 20%, cat Si Sansa de creStere a economiei romaneSti, prin majorarea TVA Si a cotei unice.

Prim-ministrul a amintit ca varianta propusa de FMI presupunea majorarea TVA de la 19 la 24% Si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sistemul bugetar cu 20%.

"Fata de aceasta optiune, noi am ales reducerea cheltuielilor bugetare fara cresterea taxelor, pe motivul ca, in acest moment, o impozitare suplimentara a mediului de afaceri nu ar face altceva decat sa compromita soarta relansarii economice a Romaniei. Daca acum am majora taxele, am avea probabil un impact extrem de negativ asupra sanselor de relansare economica", a spus el.

Boc considera ca, daca ar fi fost aplicata solutia FMI, la finele anului 2010 mediul de afaceri nu ar mai fi avut posibilitatea sa iSi revina Si sa asigure reluarea creSterii economice, iar salariile bugetarilor ar fi fost oricum reduse cu 20%.

In ceea ce priveSte afirmatiile Sefului FMI, potrivit caruia Fondul a propus impozitarea celor bogati, Emil Boc a precizat ca acest lucru oricum va fi realizat prin cele doua masuri deja anuntate: impozitarea suplimentara a celei de-a doua proprietati Si reintroducerea accizelor la produsele de lux.

Boc a mai spus ca prin masurile de austeritate acceptate statul va avea posibilitatea de a plati datoriile catre firme Si de a asigura cofinantarea proiectelor UE.

Intr-un interviu acordat postului France 2, seful Fondului Monetar International, Dominique Strauss Kahn, a declarat ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania Si ca a sugerat in schimb o majorare a "impozitelor pentru bogati", dar ca propunerea a fost refuzata de Guvernul roman. Acesta a adaugat ca Romania se afla "intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea".

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: