Asigurarea locuintei, obligatorie din iulie. De unde se cumpara si cat costa

Data publicarii: 26-05-2010 | Finante-Banci

Romanii isi vor putea cumpara asigurari obligatorii pentru locuinte incepand din iulie sau cel mai tarziu din august acest an. Termenul a fost avansat marti de directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea. PAID este societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor. In ultimii ani au fost date publicitatii mai multe date de la care ar urma sa demareze campania de vanzare a asigurarilor obligatorii ale locuintelor. "Exista un proiect al contractului de reasigurare, pe care Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) il va semna in perioada urmatoare. De asemenea, se fac teste cu privire la transmiterea datelor din viitoarele polite, care vor fi intermediate de actionarii PAID, catre baza de date in care vor fi stocate.

Dupa semnarea contractului si finalizarea testelor, cred ca in iulie sau cel mai tarziu in august vor fi emise primele polite", a declarat Bulugea. In prezent, reprezentantii firmelor de profil estimeaza ca numai 20% din fondul de circa 8 milioane de locuinte sunt asigurate cu o polita facultativa. Daca termenul de iulie sau august ar fi respectat, Bulugea crede ca in acest an 20-30% dintre locuinte vor fi asigurate impotriva cutremurului, inundatiilor si alunecarilor de teren, cele trei mari riscuri ce vor fi acoperite prin politele obligatorii. Pretul unei astfel de polite este de 10 euro, in cazul caselor din caramida nearsa sau din chirpici, respectiv 20 de euro pentru locuintele cu structura de rezistenta de beton armat sau lemn. Valoarea asigurata a unei locuinte va fi de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

De unde vor fi cumparate politele obligatorii

Asigurarile obligatorii vor putea fi cumparate de la companiile de asigurari care au semnat actele de constituire a PAID: Astra, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania. Si cei care au o asigurare facultativa a locuintei va trebui sa isi cumpere o polita obligatorie dupa ce polita facultativa va expira.

In ultima perioada, mai multe firme de asigurari au demarat campanii de promovare a asigurarilor facultative pentru locuinte. Astfel, pentru un apartament evaluat la 100.000 de euro, prima de asigurare pentru o asigurare facultativa este cuprinsa intre 100 si 200 de euro pe an, in functie de riscurile acoperite.

Potrivit site-urilor companiilor de asigurari, o astfel de polita acopera, in general, riscuri precum cutremur, inundatii, alunecare de teren, incendiu, trasnet, vandalism.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: