Cum fac bancile rost de bani cand nu mai acorda credite

Data publicarii: 26-05-2010 | Finante-Banci

Creditarea a inghetat de mai bine de un an pe piata romaneasca, iar bancile au inceput sa caute surse alternative de venituri. Cei vizati nu sunt altii decat actualii clienti care sunt "taxati" prin introducerea, uneori peste noapte, a unor noi comisioane sau prin majorarea celor deja existente. Comisioane pentru plata in monede, comisioane de deschidere a contului, de administrare, de administrarea contului in conservare, de inchidere a contului, de depunere de numerar sunt doar cateva dintre taxele aplicate de banci clientilor. In plus, romanii care au conturi curente deshise dar care sunt inactive sunt buni de plata, pentru ca bancile ii taxeaza cu un comision lunar de cativa lei.

Astfel, Bancpost aplica un comision de administrare cont curent inactiv atasat contului de depozit de max 10 lei/luna, iar Leumi Bank solicita o taxa de 25 lei/luna. Si pentru ca timpul functionarilor bancari este pretios, persoanele care vin la banca cu sacosa de monezi vor fi nevoiti sa scoata din buzunare un comision care este de 10% la Leumi Bank, si de 3% la Bancpost.

La randul ei, BCR solicita la depunerea de numerar la ghiseu un comision de 1 leu, iar depunerea de bani in conturile altor persoane se taxeaza de la 4 lei pana la 10 lei. Millennium Bank percepe o taxa de 3 euro pentru depunerile mai mici sau echivalente cu suma de 500 de euro. Credit Europe Bank cere clientilor care fac depuneri in numerar la ghiseu un comision de 0,1% din suma, indiferent de moneda tranzactionata. La Raiffeisen Bank, la depunerile prin ordine de plata, metoda aplicata pentru incasarea de salarii, banca cere comisioane cuprinse intre 3 si 7 lei. Pe de alta parte, Volksbank percepe un comision de deschidere de cont curent de 3,5 lei

In unele cazuri s-a dovedit ca bancile nu specifica in contracte, in mod clar, nivelul comisioanelor, iar o serie de banci au intrat in vizorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). La inceputul acestui an, bancile comerciale au fost sanctionate ANPC cu amenzi de zeci de mii de lei pentru mai multe abateri care au vizat lipsa unor clauze clare in contractele de depozit referitoare la comisioanele percepute. Printre comisioanele ce lipseau din contractele de depozit se numara cele aferente conturilor curente, de retragere sau de depunere numerar.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: