Dialog informal Isarescu - bancheri - afaceristi. Guvernatorul BNR: Nici bani de inmormantare nu aveti la banca?

Data publicarii: 28-05-2010 | Finante-Banci

Guvernatorul Mugur Isarescu le-a explicat oamenilor de afaceri de ce e bine ca bancile sa fie prudente cand acorda credite. Argumentul folosit: bancherii le pot pierde chiar banii de inmormantare pastrati in depozitele bancilor.

Bancherii continua sa fie zgarciti cu romanii cand vine vorba de imprumuturi iar de cateva luni, creditarea bate pasul pe loc. Prudenta bancilor este insa de inteles: o spune insusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care pana de curand era suparat pe bancherii care tineau sus dobanzile la credite. El a evocat ieri la sediul BNR o discutie purtata in urma cu cateva luni cu ocazia unui seminar desfasurat undeva in provincie, care a reunit "vreo doi-trei bancheri si vreo 20 de oameni de afaceri".

O intalnire oarecum tensionata, mai ales ca oamenii de afaceri "tabarasera pe bancheri". Guvernatorul a sarit in apararea partii aflate in minoritate numerica si a incercat sa explice mediului de afaceri de ce bancile nu sunt generoase cu cei care solicita credite. "Vazand eu ca s-a dezechilibrat dezbaterea, am incercat sa explic acest lucru simplu: «Domn'e, dar totusi bancherul risca foarte mult, si oamenii de afaceri risca, lucram cu viitorul. Daca am sti ce se intampla in viitor, ar fi o plictiseala viata noastra»", a spus Isarescu. Fara rezultat, insa. Guvernatorul a continuat cu argumentele si a incercat sa-i convinga pe oamenii de afaceri despre modul in care functioneaza relatia de business intre bancher si omul de afaceri. "Vorbeam, de munca, productivitate, inovatie. In momentul in care tineam aceasta diatriba, vazand ca nu se intelege, spun: «Dansii risca banii dumneavoastra»; «Care banii nostri? Pai noi nu avem bani la banca», zic vreo doi; «Haideti, domn'e, nici bani de inmormantare nu aveti la banca?»", relateaza guvernatorul discutia de la seminarul de acum cateva luni. "Bineinteles ca mai toti avem depozite la banca", adauga Isarescu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: