APAPR: Nerespectarea programului la pilonul II va duce la pierderi de 1 mld. euro pana in 2017

Data publicarii: 28-05-2010 | Finante-Banci

Pierderile participantilor la sistemul de pensii private obligatorii vor ajunge la 1 miliard euro pana in 2017, din caza nerespectarii programului initial de majorare a contributiilor, numai pierderile pentru 2009 si 2010 fiind estimate la circa 200 milioane euro, potrivit APAPR.

In urma inghetarii contributiei la 2% in 2009, cei 5 milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro in 2009 si 2010, iar masura le va produce in continuare pierderi de inca 800 de milioane de euro pana in 2017. Pe termen lung, masura din 2009 va reduce pensiile private ale romanilor cu pana la 15%, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"In pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialisti in ultimele trei saptamani, Guvernul Romaniei inca nu a renuntat la ideea reducerii contributiei virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, planuind astfel sa nationalizeze pilonul II si sa amaneteze viitorul a peste 5 milioane de salariati carora le-a garantat la lansarea sistemului, in 2008, ca vor putea obtine o pensie decenta din sistemul privat", se arata in comunicat.


Ministerul Finantelor propune pentru acest an reducerea contributiei la pilonul II, de la 2,5%, la 0,5%, "provocand noi pierderi de sute de milioane de euro si reduceri de pensii de pana la 30%-40%". 
 
"Printr-o noua afectare a pilonului II, Guvernul ar reusi ceea ce nicio tara din lume nu a incercat: sa taie si pensiile celor care inca nu sunt pensionari, amanetand viitorul de dragul evitarii unor reforme necesare in prezent", se mai arata in comunicat.

APAPR sustine ca, potrivit declaratiilor publice oficiale, in absenta masurilor de austeritate anuntate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB (46 miliarde de lei).

"Din aceasta suma, taierea a 2 procente din contributia la pilonului II ar "economisi" statului, in 2010, doar 660 de milioane de lei, adica 1,4% din deficitul total. Pretul insa ar fi distrugerea definitiva a pilonului II, nationalizarea pensiilor private, alungarea investitorilor straini din tara si aruncarea Romaniei in urma cu 20 de ani", se mai arata in comunicat.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita public tuturor institutiilor din Romania sa ia atitudine si sa se opuna acestei propuneri.

De asemenea, APAPR propune Guvernului Romaniei sa solicite Eurostat, Comisiei Europene si Fondului Monetar International ca toate contributiile virate catre pilonul II de pensii private sa fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene si internationale.

"Pilonul II nu este o cheltuiala, ci o investitie pe termen lung, iar o asemenea masura, care este acceptata pentru statele Europei Occidentale, va fi sustinuta de APAPR in cadrul discutiilor de la Bruxelles din luna iunie, organizate de Federatia Europeana a Pensiilor Private (EFRP)", se mai arata in comunicat.
 
APAPR propune finantarea deficitului bugetar temporar creat de pilonul II prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani) si din veniturile din privatizarea companiilor unde statul mai detine inca pachete de actiuni.

"Romania este statul Uniunii Europene cu cea mai subdezvoltata piata de titluri de stat pe termen lung, fapt care afecteaza increderea investitorilor institutionali si reduce sansele adoptarii monedei unice euro. Tara noastra ar putea acoperi deficitul temporar creat la buget de pilonul II prin emisiuni de titluri de stat cu maturitate ridicata, care ar rezolva si aceasta problema, impreuna cu un management mai bun al datoriei publice", spun reprezentantii APAPR.

In programul initial, pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: