Numarul de salariati va scadea in industrie, constructii si comert in perioada mai-iulie

Data publicarii: 31-05-2010 | Economie

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada mai-iulie 2010 o stabilitate relativa a activitatii in industria prelucratoare, in sectorul de constructii si servicii si o scadere moderata in comertul cu amanuntul, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS). In industria prelucratoare, pentru urmatoarele trei luni, managerii anticipeaza o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +5%), dar si o crestere moderata a preturilor produselor, arata INS. In ceea ce priveste perioada anterioara, aprilie-iunie, managerii estimau ca atat volumul productiei, cat si preturile vor avea un trend ascendent.

Pentru numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de -17% pe total industrie prelucratoare (-23% la intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste). In unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de reducere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea altor mijloace de transport si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale -48%, -46% si respectiv -43%). De altfel, tot o diminuare a numarului de angajati a fost estimata si pentru perioada anterioara, aprilie-iunie.

Contractele si comenzile stagneaza

Si activitatea de constructii va inregistra, in urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate, la fel ca in perioada aprilie-iunie, atat a volumului productiei (sold conjunctural +3%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -3%). Acelasi trend de stagnare este estimat si pentru preturile lucrarilor de constructii (sold conjunctural +3%). In schimb, pentru perioada aprilie-iunie, managerii au estimat o tendinta de crestere a preturilor. Pentru mai-iulie, managerii prevad o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%), in special la intreprinderile mici, cu mai putin de 50 de salariati, la fel ca si in precedentele trei luni.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: