Ce solutii au bugetarii care nu isi mai pot sustine ratele la banca

Data publicarii: Astazi, 02-06-2010 | Finante-Banci

Reducerile salariale din sectorul bugetar ii vor afecta pe cei care au credite la banci, pentru ca o reducere brusca a veniturilor cu 25% te poate pune in situatia de a alege intre a-ti plati ratele la banca si a-ti satisface nevoile zilnice. Ce solutii au cei din sectorul bugetar care ajung in situatia de a nu-si mai putea rambursa imprumutul.

Pana acum, bancile considerau clientii persoane fizice veniti din sectorul bugetar ca fiind cei mai siguri din punct de vedere al veniturilor, si erau prioritari in acordarea de credite. Unele banci au acordat chiar conditii speciale de finantare lucratorilor la stat, de la dobanzi mai mici, pana la scutirea de la plata unor comisioane.

Masurile de austeritate anuntate de Presedintele Traian Basescu si aprobare recent de Guvern, prin care veniturile celor platiti din bugetul de stat vor scadea cu 25%, ii va pune pe acestia in situatia de a avea dificultati in a-si plati ratele la banca.

Pentru multi dintre bugetarii cu imprumuturi, situatia este foarte delicata pentru ca bancile le-au oferit imprumuturi a caror rata lunara reprezinta o parte substantiala din venituri.

Familile in care membrii care muncesc sunt toti angajati la stat s-ar putea sa aiba cele mai multe probleme, pentru ca scaderea generala a veniturilor va fi de 25%.

In cazul in care clientul nu-si mai poate plati ratele, atunci poate ajunge in situatia in care sa ii fie executata garantia stipulata in contractul de credit (in cazul unui credit cu garantii).

Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, clientii care constata ca nu au cum sa mai plateasca ar trebui sa se adreseze bancii si sa gaseasca o solutie pentru a evita situatiile extreme.

Reprezentantii bancilor nu prea vor sa comenteze deschis asupra pozitiei institutiilor asupra clientilor care sunt angajati la stat. Totusi, surse din cadrul sistemului bancar spun ca problema va fi tratata de la caz la caz, ca nu se poate vorbi de o solutie generala, si ca se vor aplica masurile standard.

Astfel, in functie de situatia fiecaruia, banca poate propune reesalonarea creditului pe o perioada mai mare, rescadentarea sau chiar amanarea platii unui numar de rate.

ReeSalonarea presupune modificarea scadentei Si/sau a sumei de plata a unor rate de credit in sold cu depaSirea duratei initiale de acordare a creditului. In comparatie, rescadentarea presupune modificarea scadentei Si/sau a cuantumului unor rate, fara a se schimba perioada initiala de rambursare a creditului.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: