Romania a avut in aprilie a cincea crestere lunara a preturilor la producator din UE

Data publicarii: 02-06-2010 | Economie

Romania a avut in aprilie una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 1% fata de luna martie, fiind pe locul al cincilea in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar preturile la producator au sporit tot cu 1%.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 5,1%, clasand tara noastra pe locul 9 in clasamentul european al tarilor membre UE cu cea mai mare crestere a acestui indice, potrivit Eurostat.

Cea mai mare crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 16,7%, a fost inregistrata in Malta. Cresteri semnificative fata de preturile din aprilie 2009 au mai fost inregistrate si in Grecia (9,1%), Marea Britanie (8,5%) si Danemarca (6,6%), mai arata datele biroului european de statistica, Eurostat, care a centralizat informatii referitoare la cele 27 de state membre.

In schimb, singurele scaderi ale preturilor productiei industriale fata de aprilie 2009 au fost in Letonia si Slovacia, ambele de 4,5%.

In aprilie, preturile productiei industriale s-au majorat in zona euro cu 2,8%  si cu 3,7% pe ansamblul blocului comunitar, fata de aceeasi luna din 2009.

Preturile din sectorul energetic au crescut in a patra luna a acestui an cu 10,2% in UE si cu 7,7% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In aprilie s-au scumpit si bunurile intermediare, cu 2,6% in UE si cu 2,7% in zona euro, iar bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 0,7% in UE si cu 0,4% in zona euro.

In schimb, preturile bunurilor de uz curent s-au ieftinit cu 0,1% in UE, respectiv cu 0,4% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat in aprilie 2010 o crestere a preturilor de 0,1% in blocul comunitar, respectiv o scadere de 0,1% in zona euro.

Fata de martie, preturile productiei industriale au inregistrat o usoara crestere, atat la nivelul intregului bloc comunitar, cat si in zona euro, de 1%, respectiv de 0,9%. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate de Ungaria (3%), Letonia (2,8%), Bulgaria (1,9%) si Grecia (1,4%).

La polul opus s-a clasat doar Suedia, care a inregistrat o scadere a preturilor la producatorii din industrie in luna aprilie fata de martie de 0,4%, in timp ce indicele preturilor din Malta s-a mentinut stabil in aprilie fata de luna precedenta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: