Interesul pentru investitii in Europei Centrale si de Est a scazut la 24% in 2010 - studiu E & Y

Data publicarii: 03-06-2010 | International

Aproximativ 800 de manageri chestionati au aratat un sentiment pozitiv in scadere de la 42% in 2008, la 24%in 2010, fata de zona Europei Centrale si de Est (ECE), se arata in studiul Ernst & Young (E&Y) privind Atractivitatea Investitionala a Europei dat publicitatii miercuri.

In vreme ce investitorii considera Occidentul o regiune atractiva pentru afaceri (38%), devansata doar de China (39%), acestia isi exprima ingrijorarea cand vine vorba de Europa Centrala si de Est, ca atractivitate a investitiilor in 2010, chiar daca in 2009 aceata zona detinea locul secund in clasamentul preferintelor investitorilor. Conform raspunsurilor a 814 manageri intervievati in cadrul studiului sus-mentionat, pe termen lung insa 59% din respondenti considera in continuare zona Europei Centrale si de Est ca prioritara. Astfel, regiunea ocupa locul al treilea in topul celor mai atractive zone pentru investitii in urmatorii trei ani, fiind devansata doar de China (66%) si India (61%).

"Conform studiului nostru, 'Previziuni Economice pentru Zona Euro', cresterea PIB la nivel european va atinge cu greu 1% in 2010 si pe termen mediu va fi inferioara celei inregistrate de SUA si de tarile cu piete dezvoltate", sustine Jay Nibbe, partener executiv regional adjunct al Ernst & Young in cadrul regiunii EMEIA.

Studiul privind Atractivitatea Investitionala a Europei analizeaza evolutia potentiala a investitiilor, pe baza chestionarului la care au raspuns peste 800 pe persoane cu functii de conducere in legatura cu intentiile viitoare de investitii ale acestora.

Desi majoritatea respondentilor (53%) afirma ca este posibil sa nu intreprinda nici o investitie pentru o anumita perioada de timp, Marc Lhermitte, partener in cadrul Departamentului de Consultanta al Ernst & Young, sustine ca mediul investitional dadea unele semne de redresare in urma cu un an.

"Am remarcat o crestere clara, in cel de-al patrulea trimestru al anului 2009, a numarului de anunturi de proiecte, datorita faptului ca investitorii au devenit ceva mai increzatori. Facand abstractie de problemele actuale, legate de moneda Euro, preconizam ca, in ansamblu, in 2010 se va inregistra o crestere modesta a numarului de proiecte de investitii si cel putin o stagnare a numarului de locuri de munca create", a spus Lhermitte.

"Pentru guvernele statelor europene, punctul central de pe ordinea de zi trebuie sa fie preocuparea fata de mentinerea gradului de atractivitate pentru investitorii existenti si potentiali, precum si pregatirea unor planuri concrete prin care sa incurajeze afacerile si investitiile. Fara actiuni concrete in acest sens, Europa se va vedea pusa intr-o situatie dificila in ceea ce priveste asigurarea unei dezvoltari economice sustinute si durabile", a adaugat Jay Nibbe.

Studiul Atractivitatii Investitionale a Europei din 2010, dat publicitatii de Ernst & Young, se bazeaza pe informatiile din baza de date European Investment Monitor (EIM) a Ernst & Young. Aceasta baza de date unica centralizeaza proiecte de investitii straine directe care au dus la crearea de noi facilitati si/sau de noi locuri de munca. EIM exclude investitiile de portofoliu, fuziunile si achizitiile si evidentiaza situatia reala a investitiilor straine din sectorul de productie si din servicii, realizate pe continent. Atractivitatea unui amplasament de investitii reprezinta o combinatie intre imaginea, increderea investitorilor si modul in care acestia percep capacitatea unei tari sau a unei regiuni de a oferi cele mai competitive avantaje pentru ISD.

Cercetarile de teren au fost efectuate de Institutul CSA in perioada ianuarie-februarie 2010, prin intermediul unor interviuri realizate prin telefon, in baza unui grup reprezentativ format din 814 factori decizionali internationali, potrivit Ernst & Young.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii la nivel mondial in domeniul serviciilor de audit financiar, consultantei fiscale si consultantei in tranzactii, avand peste 144.000 de angajati in intreaga lume. Ernst & Young, una din cele patru mari companii de consultanta din lume (asa-numitul "Big Four") are 450 de angajati in Romania si birouri in Bucuresti, Cluj si Timisoara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: