Statul a pierdut 2,2 miliarde de lei numai din impozitul pe profit, pe venit si din TVA

Data publicarii: 03-06-2010 | Economie

Cele mai importante surse de venit ale bugetului aduc din ce in ce mai putini bani. Situatia nu s-a imbunatatit fata de anul trecut, in pofida masurilor anuntate de guvern. La TVA, unde se face cea mai mare evaziune fiscala, scaderea in primele patru luni a fost de 9,2%. Pe de alta parte, reducerea cheltuielilor de personal a fost anulata de cheltuielile in crestere pentru bunuri si servicii, dar si pentru asistenta sociala.

Guvernantii au, in mare, aceleasi probleme in colectarea veniturilor la buget ca in urma cu an, in timp ce reducerea cheltuielilor s-a dovedit a fi o misiune imposibila din cauza autoritatilor obisnuite sa faca risipa cu banii publici. Principalele surse de venit s-au redus in perioada ianuarie-aprilie, in timp ce la celelalte categorii s-au inregistrat fluctuatii nesemnificative. Sumele incasate din impozite si taxe s-au micsorat din cauza diminuarii activitatilor economice, pe de o parte, dar si pe fondul cresterii ponderii economiei subterane, pe de alta parte.

Per ansamblu, veniturile la buget s-au redus cu 1,2%, in timp ce anul trecut scaderea a fost de 6,6% in comparatie cu perioada similara din 2008. Structura incasarilor arata ca "motoarele" veniturilor merg prost, in pofida masurilor pe care le anunta guvernantii. Impozitul pe profit, salarii, venituri si castiguri de capital a generat venituri mai mici cu 7,3% fata de acum un an, in conditiile in care ponderea in structura bugetului este de 20,8%. Anul trecut, incasarile avansasera cu 4,7%, intrucat efectele crizei economice nu se facusera inca pe deplin simtite. Veniturile din impozite, taxe si servicii, care reprezinta 30,4% din buget, s-au diminuat cu 6,6%, cu un procent mai putin decat la finele lunii aprilie 2009.

Datele Ministerului Finantelor Publice confirma faptul ca economia subterana consuma o mare parte din resursele bugetului de stat, in special prin evaziunea fiscala. Cele mai mari castiguri ilicite se obtin prin evitarea platii TVA. In primele patru luni din acest an incasarile s-au redus 9,2%, dupa ce in 2009 se prabusisera cu 14,2%. De mentionat ca veniturile din TVA reprezinta 20% din sumele aflate la dispozitia autoritatilor centrale si constituie o resursa importanta pentru echilibrarea bugetelor locale in cursul anului. Accizele au contribuit la randul lor cu 8,6% din veniturile bugetului, inregistrand o scadere cu 1,6% in comparatie cu un an in urma. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru reducerea evaziunii fiscale, insa efectele acesteia se vor vedea peste o perioada mai lunga de timp.

Autoritatile consuma mai mult cand este criza

Cheltuielile publice s-au majorat in primele patru luni din 2010 cu 3,4%, pentru ca taierile operate la personal au fost, practic, anulate de sumele mai mari platite la alte capitole ale bugetului. Pe de o parte costurile cu personalul s-au redus cu 6,1%, acestea reprezentand 24,7% din total, insa, pe de alta parte, celelalte costuri s-au majorat, in principal  la bunuri si servicii - 6,7%, dobanzi - 22,7% si transferuri - 8,9%. La sfarsitul lunii aprilie 2009, sumele platite pentru personalul din sectorul public urcasera cu 16,2% din cauza reactiei intarziate a guvernantilor la recesiunea economica. Ceea ce s-a intamplat insa la bunuri si servicii arata foarte clar atitudinea autoritatilor fata de banii publici.

In perioada ianuarie-aprilie 2009, costurile la acest capitol bugetar au avut o scadere anemica de 0,4%. In acest an insa, cheltuielile au crescut cu 6,7%, anuland o mare parte din efectele reducerii de la personal, in conditiile in care bunurile si serviciile reprezinta 13,3% din fondurile destinate finantarii sectorului public. Rezulta astfel ca in perioada ianuarie-aprilie autoritatile au platit mai mult pentru bunuri si servicii decat in perioada similara din 2008, cand, cel putin teoretic, tara noastra avea crestere economica. Majorarea cheltuielilor cu dobanzile a fost normala din cauza imprumuturilor facute pentru ca guvernantii sa finanteze deficitul bugetar.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: