Mihai Chisu: Investitorii straini nu vor fi interesati sa participe la o Bursa haotica

Data publicarii: 04-06-2010 | Bursa

Dupa inchiderea pozitiva a Bursei americane in sesiunea de miercuri, ieri la BVB piata a deschis cu gap, ulterior indicii principali avand oscilatii nesemnificative cu 2-4 procente peste nivelurile de referinta. Lichiditatea a fost sporita comparativ cu sedintele din prima parte a saptamanii, rulajul din piata regular cifrandu-se la 29,66 milioane lei. Indicele BET, al celor mai tranzactionate titluri, a urcat cu 2,66%, pana la valoarea de 5.024,64 puncte, in timp ce indicele compozit BET-C s-a apreciat cu 2,37%.

Cel mai important avans (4,48%) l-a avut indicele financiar BET-FI care a inchis la nivelul de 20.903,74 puncte. "Observam ca a fost recastigat pragul de 20.000 de puncte pe indicele BET-FI si poate, ajutat de evolutii pozitive de pe bursele externe, piata ar putea avansa spre 24.000-25.000 de puncte", a declarat pentru Curierul National Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. Acesta a atras atentia ca Bursa de la Bucuresti are un grad de corelare foarte ridicat cu pietele internationale, care nu mai tine cont de specificul local.

Mihai Chisu a aratat ca daca bursa americana inchide in ziua precedenta pozitiv, atunci si la BVB a doua zi se deschide cu gap in sus, iar daca indicele Dow Jones are o zi rosie acest lucru se vede in dimineata urmatoare la Bucuresti. "Daca ai smecheria sa intuiesti cum inchide piata americana si cumperi cu un sfert de ora inainte de finalul sedintei de la BVB, a doua zi de dimineata poti deja sa marchezi profit", a spus Mihai Chisu. Brokerul de la IFB considera ca este normala aceasta corelare in ceea ce priveste trendurile care, pana la urma, reprezinta fluxuri de bani, dar a punctat ca "la noi corelarea este de alta natura, fidela si apatica, neprielnica Bursei".

Analiza fundamentala a companiilor listate, uneori facuta degeaba

Pietei locale ii lipsesc factorii catalizatori proprii si raspunde mai putin vietii companiilor si situatiei economice romanesti. "Te si descumpaneste o astfel de evolutie, pentru ca traiesti in Romania, iti faci calcule in functie de starea economiei de aici, analizezi companiile listate si constati ca este degeaba pentru ca de fapt cotatiile se misca in functie de oscilatiile de pe extern", a afirmat Mihai Chisu. El apreciaza ca aceasta miscare de zi cu zi in functie de indicii burselor mari ii transforma pe toti participantii la tranzactii in speculatori, iar renuntarea la impozitul de 1% genereaza o atractivitate mai mare pentru o astfel de abordare. O strategie buna ar fi o investitie pe termen mediu, in functie de ciclurile majore, dar si aceasta abordare este dificila in conditiile unei volatilitati ridicate. "Chiar daca intri la cumparare, cand a doua zi vezi un avans de sase procente esti tentat sa marchezi pentru ca apoi sa o iei de la capat", a aratat Mihai Chisu.

Ieri aproape jumatate din rulajul pietei a fost dat de transferurile in valoare de 14,56 milioane lei pe titlurile BRD Societe Generale, care s-au apreciat cu 5%, pana la nivelul de 12,9 lei/actiune. Pe locul doi in topul lichiditatii, cu tranzactii insumand 4,65 milioane lei, s-au situat actiunile SIF Oltenia (SIF5) care au urcat cu 6,25%, pana la nivelul de 1,19 lei/actiune. SIF Moldova (SIF2) a castigat de asemenea 5,08% pe volume de 1,94 milioane lei. In rest, au mai depasit o valoare a schimburilor titlurile SIF Transilvania (SIF3), Banca Transilvania (TLV), SIF Banat Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4).

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: