Bancherii si functionarii publici au avut salarii mai mici in aprilie fata de anul trecut

Data publicarii: 08-06-2010 | Finante-Banci

Salariile angajatilor din banci si din administratia publica au scazut in aprilie comparativ cu aceeasi perioada din ultimii doi ani, in timp ce in sectorul industrial castigurile medii nete au inregistrat un avans de 13%.

Salariul mediu net la nivelul intregii economii a crescut in aprilie cu mai putin de 2% fata de anul trecut, ajungand la 1.436 de lei (342 euro). Bancherii au avut salarii mai mici cu pana la 12% fata de 2008 la sfarsitul primelor patru luni din an, insa raman printre cei mai bine platiti salariati din economie. Salariul mediu in banci a ajuns in aprilie la 3.439 lei (831 euro), fiind cu aproape 6% mai mic fata de acum un an. Motivul?

"Bancile care inca mai fac recrutari ofera, in general, salarii mai mici cu 15% fata de anul trecut sau acum doi ani pentru pozitiile de specialist, de exemplu. O alta explicatie pentru scaderea salariului mediu din banci este ca angajatii au ramas pe aceleasi salarii ca in anii trecuti, fara sa mai aiba parte de cresteri salariale", sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul firmei de recrutare APT, care ofera si servicii de leasing de personal si de relatii publice, cu afaceri de 12,27 milioane de euro anul trecut.

Pe de alta parte, datele centralizate de ZF pe baza statisticilor de la INS in primele patru luni ale lui 2010 si 2009 arata ca salariatii din banci au avut salarii cu 1% mai mari fata de primele luni ale anului trecut.

Specialistii spun ca angajatorii care au facut restructurari au concediat angajatii cu salarii mai mici, iar media salariilor celor ramasi a crescut. O alta explcatie pentru cresterea salariului mediu pe economie in comparatie cu anul trecut o reprezinta si faptul ca au crescut cererile de angajati din industria IT, care primesc, in general, oferte salariale mai mari decat in alte domenii.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: