Top 10 joburi de viitor. VEZI ce profesii vor fi cautate in 2015

Data publicarii: 08-06-2010 | HR/Cariere

Catre ce domenii i-ati sfatui pe elevii de liceu sau pe studenti sa se indrepte, intr-o perioada in care lucrurile se schimba cu repeziciune si nimic nu pare sigur? Consultantii in resurse umane de pe piata romaneasca au conturat o lista de 10 profesii care vor avea cautare si in 2015, potrivit unei analize Realitatea.net.

Domeniile care vor continua sa se dezvolte in anii viitori si in care deficitul de personal se face resimtit chiar si in conditii de criza economica sunt ingineria, medicina, IT-ul si logistica, potrivit specialistilor. Acestia spun ca estimarile cu privire la viitor sunt mai dificile ca niciodata, date fiind starea subreda a economiei romanesti, dar si lipsa de predictibilitate din economia globala.

"E destul de greu sa ne imaginam viitorul chiar si pe termen scurt, mediul inconjurator are o evolutie atat de ingrijoratoare incat am fi tentati sa credem ca economia romaneasca nu va mai avea nevoie de mai nimic pana in 2015. Planurile de viitor arata sumbru, este posibil ca multe companii internationale sa isi inchida operatiunile in Romania in anii viitori", spune Madalina Popescu, director general al firmei de resurse umane Pluri Consultants.

Potrivit acesteia, trebuie facute totusi eforturi de adaptare inca de la nivelul curriculelor universitare pana la nivelul programelor de training in-house pentru aducerea la zi a competentelor.

1. Ingineri. In ciuda crizei economice, firmele din Romania acuza in continuare un deficit de buni specialisti in domeniul ingineriei. Specializarile care vor cunoaste cea mai mare crestere, potrivit analistilor, sunt cele de inginer chimist sau biolog, dar si cele din automatizari.

"Partea de productie, neglijata multa vreme dupa 1989, a luat si va lua amploare prin prisma costurilor relativ reduse si este nevoie de ingineri in mai multe domenii - mecanica, automatizari, chimie cu toate ramurile (petrochimie, farmaceutica si alimentara) si constructii", explica Alexandru Talmazan, managing partner al firmei Wrightson Romania.

2. Specialisti in biotehnologie. Unul dintre domeniile care vor creste semnificativ in urmatorii 5 ani este acela al stiintele biologice. Tot ce tine de ingrijirea corpolui, estetica si genetica se afla intr-o continua dezvoltare, nu doar in Romania, ci la nivel global. Potrivit unor studii la nivel international, numarul joburilor care se refera la crearea si testarea produselor de mentinere a sanatatii  vor creste cu 72% in urmatorii 8 ani.

3. Manageri de proiect. Domeniile in care pot fi aplicate cunostintele de project management sunt foarte variate, de la IT si servicii financiare, pana la retail si consultanta. Cel mai bine platiti sunt managerii de proiect din constructii si IT. "Criza a scos in evidenta nevoia de a gestiona mai eficient proiectele de orice natura. Dupa 3 ani de experienta si in functie de anvergura proiectelor un Manager de Proiect poate ajunge la 2.000 euro lunar", spune Sebastian Cazacu, managing director al firmei TenStep Romania.

4. Programatori. Specializarea de software developer va fi la mare cautare si peste 5 ani, chiar daca vor fi eliminate intre timp facilitatile fiscale care au sustinut dezvoltarea industriei IT in Romania dupa 2000. Este o industrie cu valoare adaugata mare care va continua sa se dezvolte, iar tinerii romani sunt recunoscuti ca fiind talentati in domeniul software. "Salariile nete ale programatorilor incep de la 400-500 de euro, in cazul incepatorilor, si pot ajunge pana la 2.000-2.500 euro, pentru specialistii cu 5-6 ani de experienta", spune Alina Manole, senior HR Consultant in cadrul firmei Brainspotting.

5. Medici. Exodul in strainatate al medicilor si asistentelor medicale, precum si dezvoltarea puternica a domeniului medical privat, au creat un deficit acut de personal medical in momentul de fata. Potrivit analistilor, piata serviciilor medicale private se va dezvolta in continuare  in urmatorii 4-5 ani, in conditiile in care fondurile de investitii au pariat chiar in acest an pe domeniul sanatatii. Salariile medicilor in clinicile private pot ajunge pana la 3.500 de euro lunar.

6. Specialisti in logistica si modelari operationale. Joburile in cadrul departamentelor de logistica vor fi pe val in anii urmatori, spun specialistii in resurse umane. Marii furnizori de bunuri de larg consum, dar si companiile din domeniul auto dezvolta centre sofisticate de logistica pentru sustinerea in conditii optime a activitatilor de productie si desfacere.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: