Curs valutar: Cat o sa mai scada leul in fata euro si a dolarului

Data publicarii: 09-06-2010 | Finante-Banci

Cotatia leului fata de principalele valute a inregistrat, in ultimele zile, valori-record. Analistii nu mizeaza pe o revenire a monedei in viitorul apropiat, insa euro va mai pierde teren in fata dolarului.

Leul ar putea fi pus din nou cu "botul pe labe" de catre doua din principalele monede ale lumii, dolarul american si euro. Daca majoritatea specialistilor vad moneda nationala la o depreciere maxima de 4,3 lei pentru un euro, cand vorbim de rata de schimb cu dolarul aici spatiul de variatie este ceva mai mare decat cel care a fost pana acum. In principiu, unii economisti vad dolarul la un echivalent de 3,9 lei.

Potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), in momentul de fata orice ban pierdut de catre leu in fata acestor monede se va simti dur pentru cei care au credite mai ales daca se numara printre bugetarii care vor pierde 25% din salarii.

"Pierderea unui sfert din salariu va fi amplificata de fiecare depreciere a leului, fie ea cat de mica, in ratele celor care au imprumuturi bancare", spune Florin Pogonaru.

Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu spune ca cei care au astfel de credite isi cam merita soarta. "Cand au luat creditele in valuta au avut impresia ca l-au prins pe Dumnezeu de picior, iar acum se agita cand creste euro", mai spune economistul. El considera ca leul ar trebui sa se deprecieze si mai mult pentru ca Romania oricum nu are nicio economie, in prezent.

"Faptul ca acum tinem relativ stabil cursul valutar o sa ne coste foarte mult in viitor. Ceea ce se intampla acum in tara este o anomalie, moneda nationala ar trebui sa mai scada in valoare daca vrem sa mai avem vreo sansa", mai spune Ilie Serbanescu.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: