Johannes Hahn: In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala

Data publicarii: 10-06-2010 | Economie

Comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a declarat ca in cadrul consultarii publice privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii au fost primite peste 100 de contributii din partea guvernelor Si altor parti interesate, afirmand ca avem de-a face cu un adevarat "boom al Dunarii".

Johannes Hahn a participat, miercuri, in statiunea Mamaia, la lucrarile Conferintei Strategia UE pentru Regiunea Dunarii. Conferinta, care se va incheia pe 11 iunie, marcheaza finalul seriei de evenimente destinate strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care au debutat in februarie 2010, la Ulm, in Germania, cu ocazia lansarii consultarii publice, transmite corespondentul NewsIn.

"In cadrul consultarii publice am primit peste 100 de contributii din partea guvernelor Si a altor parti interesate. Avem de-a face cu un boom al Dunarii", a afirmat comisarul european Johannes Hahn.

Acesta a precizat ca procesul de consultare s-a bazat pe trei directii principale: pe aspecte socio-economice, de mediu Si de conectivitate. "In ceea ce priveSte aspectele socio-economice, trebuie sa eliminam obstacolele care mai exista in calea relatiilor comerciale libere intre regiuni", a spus comisarul.

Oficialul a adaugat ca aspectele de mediu nu reprezinta un lux, ci o parte esentiala a unei dezvoltari durabile. De asemenea, pentru dezvoltarea economica a regiunii este esentiala Si o infrastructura de transport moderna Si fiabila, a mai spus comisarul european, afirmand ca Dunarea ar trebuie sa poata fi navigabila pe tot parcursul anului. "Obiectivul ar trebui sa fie acela de a face din Dunare o cale fluviabila ecologica Si de a inteti eforturile de combatere a blocajelor in calea fluxului liber de navigatie", a precizat comisarul. 

Comisarul european a subliniat ca, in prezent, Dunarea este folosita numai in proportie de 3 - 6 la suta din capacitatea sa totala de transport, in conditiile in care transportul pe apa este de 100 de ori mai ieftin decat cel pe uscat.

Johannes Hahn a mai spus ca exista fonduri necesare pentru a spijini regiunea dunareana. "In bazinul Dunarii avem 100 de miliarde de euro pentru dezvoltare regionala. AceSti bani au pus deja in miScare numeroase proiecte, dar trebuie sa asistam la o mai rapida implementare a programelor", a precizat comisarul european.

La randul sau, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a afirmat ca, daca strategia Dunarii va deveni realitate, fluviul va deveni o punte intre statele membre Si non-membre UE.

"Sunt Si lectii pe care le invatam acum, impreuna. Acestora li se adauga provocarile prin care trecem de un an, doi incoace, conflictele inghetate, procesele democratice blocate", a spus ministrul.

NewsIn