Trei institutii vor colabora pentru identificarea disfunctionalitatilor in achizitiile publice

Data publicarii: 15-06-2010 | Actualitate

Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si Consiliul Concurentei vor colabora in vederea identificarii si remedierii disfunctionalitatilor in domeniul achizitiilor publice.

"Este nevoie de un efort concentrat al celor trei institutii, si nu numai, pentru a putea duce la indeplinire un demers atat de important. ANRMA. ca singura institutie de reglementare, monitorizare si control in domeniul achizitiilor publice va veni in acest parteneriat (...) din dorinta de a reforma sistemul si, mai ales, din nevoia de creare a unor practici care sa conduca la cheltuirea eficienta a banilor publici", a declarat presedintele ANRMAP, Cristina Traila.

Potrivit Consiliului Concurentei, protocoalele creeaza cadrul general prin care cele trei institutii isi vor coordona actiunile pentru aplicarea unitara atat a legislatiei specifice, cat si a celei din domeniul concurentei, in vederea asigurarii functionarii eficiente a domeniului achizitiilor publice, in conformitate cu atributiile si competentele specifice prevazute de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre partile semnatare.

Presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a declarat ca, in contextul actualei crize economice, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor isi propune sa identifice impreuna cu ANRMAP si Consiliul Concurentei eventualele licitatii trucate, "care pot face posibila atribuirea unor contracte in ciuda existentei unor evidente conflicte de interese intre autoritatea contractanta si diversi operatori economici sau a unei concurente neloiale ca urmare a formarii unor monopoluri intre diversi operatori economici".

De asemenea, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca spera sa obtina, cu sprijinul ANRMAP si CNSC, suficiente indicii cu privire la posibilitatea existentei unor intelegeri intre firme care participa la licitatii cu oferte trucate, "practici anticoncurentiale la care se recurge cu o frecventa mult mai mare in situatia economica actuala". "Pe de alta parte, ne asteptam sa primim semnale privind acele specificatii tehnice din caietele de sarcini care ar putea constitui bariere la intrarea pe piata licitatiilor", a explicat Chiritoiu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: