Fara o reforma a sistemului de pensii, toate tarile UE vor intra in colaps

Data publicarii: 15-06-2010 | Actualitate

In 2030 numai doi angajati vor munci pentru o persoana trecuta de varsta de 60 de ani, fata de trei in prezent  In 2050, trei persoane din 10 vor avea 65 de ani si mai mult

Constranse de criza datoriilor sa reduca substantial cheltuielile bugetare pentru echilibrarea deficitelor, europenii au evitat pe cat posibil sa micsoreze pensiile. Este adevarat, unele state, precum Grecia sau Spania, au renuntat la a 13-a pensie, iar Franta intentioneaza sa majoreze contributiile la sistemul de pensii, al carui proiect de reforma va fi prezentat astazi de guvernul premierului Francois Fillon.

In majoritatea lor, tarile membre au prelungit varsta de retragere din activitate si implicit  perioada de cotizare. Nu este o masura gasita in graba, sub presiunea actualei instabilitati financiare. De mai multi ani, UE cere reformarea sistemelor de pensii din statele membre. Criza nu a facut decat sa accelereze lucrurile.

Problema este ca din 2012 populatia activa a UE va incepe sa descreasca, astfel incat in 2030 doua persoane active vor finanta un pensionar, o proportie imposibila, dupa cum estima Laszlo Andor, comisarul european pentru Piata Muncii. Astazi in Europa lucreaza trei pentru o persoana trecuta de varsta de 65 de ani. In opinia responsabilului european, urmatorii cinci ani vor fi critici pentru tarile europene.

O "carte verde" pentru o dezbatere colectiva

La sfarsitul acestei luni, Bruxelles va publica o asa-numita "carte verde" - lucrare conceputa ca un instrument de lucru pentru o vasta dezbatere colectiva vizand pensiile in Europa si care numara 27 de sisteme diferite. Autorii documentului nu militeaza pentru solutii uniforme aplicate la nivelul intregii Uniuni.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: