Numarul persoanelor cu loc de munca din UE a scazut cu 0,2% in primul trimestru

Data publicarii: 16-06-2010 | International

Numarul persoanelor din Uniunea Europeana care aveau un loc de munca a scazut cu 0,2% (455.000 persoane) in primul trimestru fata de trimestrul anterior, in timp ce in zona euro, indicatorul s-a mentinut stabil, potrivit datelor publicate marti de Eurostat.

In ultimele trei luni din 2009, numarul persoanelor cu loc de munca se diminuase in ritm trimestrial cu 0,3% pe ansamblul blocului comunitar si cu 0,2% in zona euro, conform raportului publicat de Biroul European de Statistica. Datele publicate in raport sunt ajustate sezonier.

Cele mai importante scaderi au avut loc in sectorul constructiilor, unde ocuparea s-a redus cu 2,3% in UE si cu 1,5% in zona euro, urmata de industria de prelucrare, cu 1,2% in UE si cu 1% in zona euro.

In schimb, au fost inregistrate si cresteri ale ocuparii la categoria "alte servicii", domeniu ce cuprinde in special administratia publica, sanatatea si educatia, de 0,4% in UE si 0,5% in zona euro, precum si in agricultura, de 0,3% in UE si de 0,2% in zona euro. De asemenea, angajarea in servicii financiare si activitati de afaceri a crescut usor, cu 0,3% in UE si cu 0,5% in zona euro. Ocuparea locurilor de munca din comert, transport si comunicatii s-a mentinut stabila in zona euro, dar a scazut cu 0,2% pe ansamblul blocului comunitar.

Romania nu a furnizat date cu privire la evolutia trimestriala a acestui indicator, potrivit Eurostat. In schimb, in comparatie cu primul trimestru al lui 2009, ocuparea fortei de munca din Romania a inregistrat, in primele trei luni ale acestui an, o scadere de 1,6%, dupa ce, in ultimul trimestru al anului trecut, a inregistrat o scadere de 1,7% fata de trimestrul IV din 2008.

Raportat la acelasi trimestru din 2009, ocuparea a scazut cu 1,5% in UE si cu 1,2% in zona euro in trimestrul I din 2010. Potrivit estimarilor Eurostat, in ultimul trimestru din 2009 numarul persoanelor angajate a inregistrat o scadere de 2,1% in UE si, respectiv, de 2% in zona euro.

NewsIn