De ce nu isi platesc romanii ratele la timp? 50% nu stiu cand trebuie sa o faca - Raiffeisen

Data publicarii: 16-06-2010 | Finante-Banci

Potrivit lui Mihai Rauta, directorul departamentului de Risk Management al Raiffeisen Bank, un stres-test al bancii a aratat ca jumatate dintre clientii cu credite nu stiu data din luna cand trebuie sa isi achite ratele.

"Am facut un stres-test si am observat ca 50% dintre clienti nu stiu cand trebuie sa-si plateasca rata. Astfel, ajung in situatia de a fi rau-platnici. Ne spun sa le amintim, le trimitem SMS, dar nu putem sa trimitem mesaje la cateva sute de mii de clienti", a declarat Rauta in cadrul unei conferinte privind managementul riscului de credit organizata de ICAP Romania.

Acesta mai adauga faptul ca diferentierea clientilor care au intentii bune, intarzie cu rata, dar platesc pana la sfarsitul lunii, de cei care au intentii mai putin bune si nu isi mai platesc deloc ratele este cruciala pentru activitatea sectiei pe care o conduce.

Romanilor cu credite nu prea le place sa li se aminteasca faptul ca au intarziat la plata ratelor, iar pentru a nu-i infuria, bancile aplica diferite strategii pentru a le aduce la cunostinta ca trebuie sa mearga la banca.

Ruxandra Iliescu, collection manager la EFG Retail Services, spune ca in functie de istoricul clientilor, acestia pot fi sunati inca din prima zi de intarziere la plata ratei, daca sunt cunoscuti ca rau platnici, sau dupa 5 zile, daca si-au platit cu regularitate ratele.

Integral in Money.ro