5 lucruri foarte ieftine in Romania si cine traieste bine de pe urma lor

Data publicarii: 16-06-2010 | Diverse

Cum functioneaza zeciuiala in Romania: din trei miliarde de euro cuveniti, statul primeste doar 300 de milioane. In fiecare an.

1. Petrolul. Pana in 2014, Petrom plateste o redeventa de aproximativ 6% din valoarea petrolului extras, adica nu mai mult de 100 de milioane de euro pe an. Daca ar negocia redeventa pe piata, s-ar putea astepta la de cinci ori mai multi bani. Contractul de privatizare este pagubos, suspect de pagubos, iar statului ii este aproape imposibil - juridic si etic - sa iasa. Schimbarea legii ar echivala cu un abuz al pozitiei de forta, iar un impozit suplimentar ar pune Romania pe harta locurilor de ocolit. Inseamna asta ca nu sunt solutii? Nici vorba! Exista solutii comerciale.

Deocamdata, statul este sclavul Petrom, dar in curand va fi invers. Sefii de la Petrom au cosmaruri in fiecare noapte cand se gandesc la "hold-up problem" si se linistesc in fiecare dimineaa in care statul nu le spune nimic. Chiar daca au un contract care le asigura linistea deocamdata, din 2014 statul - singurul furnizor de materie prima - are putere nelimitata de negociere. Asta inseamna inclusiv puterea de-a cesiona oricui altcuiva.

Statul poate sa isi foloseasca inca de acum puterea de negociere din viitor. Sa propuna Petrom o redeventa de 30% acum, iar - in caz ca refuza - o redeventa de 60% din 2014. Este o cifra nerezonabila pentru ambele parti, dar un scenariu clasic de teoria jocurilor. Numai ca statul are de unde porni negocierea in jos, cu alt cumparator, in timp ce Petrom si-ar pierde si sursa de materie prima si investitiile facute acolo. E vreo problema? Pai cata vreme e corect contractual, unde-ar fi problema? Si statul pierde aproape cinci miliarde de euro in cei zece ani, tot corect contractual.

Integral in Money.ro