Culmea exproprierii: avocatul, de 50 de ori mai scump decat terenul

Data publicarii: 16-06-2010 | Diverse

Bugetul de criza al Romaniei plateste avocatii cu 1.000 de euro pentru exproprierea unui teren de 4 metri patrati, valorand 20 de euro.

Dupa contracte majorate in secret, milioane date pe studii de fezabilitate inutile, con-su-l-tanti platiti regeste ale caror concluzii nu sunt bagate in seama si asistenta tehnica platita cu zeci de mii de euro pe luna si pe angajat, Compania de Autostrazi a mai gasit o mo-dalitate de a irosi banii publici.

Compania va plati unei firme de avocatura ce ur-meaza a fi selectata prin licitatie aproximativ 3,49 milioane de lei, adica 831.000 de euro, pentru exproprierea a 832 de imobile, necesara reabilitarii DN24, limita judetului Galati-Vaslui pana la Crasna si DN24B Vrasna Albita. In medie, CNADNR este dispusa deci sa plateasca 1.000 de euro pentru fiecare corp de proprietate expropriat.

S-a ajuns in situatia in care suma platita de stat proprietarului este mai mica decat onorariul avocatului. Astfel, in zona, pretul unui hectar de teren agricol porneste de la 1.000 de euro si sunt situatii in care este necesara doar exproprierea catorva zeci de metri patrati. Aceasta inseamna ca proprietarul va primi 10 euro pentru 100 mp, iar avocatul 1.000 de euro.

Situatia nu e unica. Pe autostrada Deva-Orastie, CNADNR a platit avocatii cu sume in jurul a 1.000 de euro pentru exproprierea unui teren cu o suprafata de 4 metri patrati si o valoare de 93 lei, adica 20 de euro. Contractele avocatilor prevad ca acestia  primesc acelasi onorariu indiferent de suprafata expro-priata, de succesul exproprierii, de valoarea imobilului si chiar daca e vorba de mai multe imobile apartinand unui singur proprietar.

Desi Compania de Autostrazi si firmele de avo-ca-tura tin secrete contractele, presa a aflat ca, spre exemplu, pentru exproprierile necesare autostrazii Cernavoda -Con-stan-ta statul a platit 18 milioane de euro.

Integral in Romania Libera