UniCredit: In fiecare saptamana vorbim la Bucuresti si ii presam sa dea credite

Data publicarii: 16-06-2010 | Finante-Banci

Bancherii europeni ii preseaza pe cei din Romania sa dea mai multe credite pentru ca dobanzile de la noi garanteaza profituri mai mari decat in alte state, sustin expertii

Creditarea din Romania merge atat de greu incat sefii marilor grupuri bancare din Europa au ajuns in situatia de a-i obliga pe directorii bancilor-fiica din Romania, in fiecare saptamana, sa dea credite. Un astfel de exemplu este cel al bancii UniCredit Tiriac Bank, a sasea mare banca din Romania, care este detinuta de grupul italian UniCredit.

"In fiecare saptamana vorbim la Bucuresti si presam sa acorde credite. Principala problema ramane cererea redusa in toata Europa Centrala si de Est. Exceptie fac Turcia, Polonia si probabil Cehia", a declarat la inceputul saptamanii Federico Ghizzoni, seful de operatiuni pentru Europa Centrala si de Est al grupului.

Bancile si rolul lor social

El a precizat, de asemenea, ca bancile, chiar daca sunt firme care se concentreaza pe obtinerea unui profit cat mai bun, au si un rol social in astfel de momente de criza. "Probabil ar trebui sa fim mai curajosi in creditare. Este timpul sa ne uitam ce clienti sau proiecte sunt suficient de bune pentru a trece de aceasta perioada de criza si a creste in continuare", a spus Ghizzoni.

In perioada aprilie 2009 - aprilie 2010 valoarea totala a creditelor acordate de banci mediului privat a scazut de 82,6 miliarde de lei la 78,18 miliarde de lei, in cazul imprumuturilor acordate populatiei scaderea fiind de la 40 la 37,8 miliarde de lei, conform datelor BNR. Practic, in aceasta perioada, valoarea creditelor rambursate de romani, valoarea totala a ratelor platite, la banci a fost mai mare decat cea a creditelor acordate de bancheri.

Integral in Gandul