BNR lucreaza la un proiect cu privire la costurile sociale ale instrumentelor de plata

Data publicarii: 18-06-2010 | Finante-Banci

Banca centrala lucreaza la un proiect cu privire la costurile sociale ale instrumentelor de plata, care sa arate costul fiecarui serviciu, a declarat, joi, Ruxandra Avram, sef serviciu Directia de Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Avem in momentul de fata un proiect la care o sa incepem sa lucram referitor la ceea ce inseamna costul social al instrumentelor de plata. Acest proiect pe care l-am demarat nu este deloc usor, pentru ca paleta de raportori este foarte larga.

Adica pe langa institutiile de credit, de la care ne este cel mai la indemana sa culegem informatii, trebuie sa facem sondaje si in randul marilor entitati furnizoare de utilitati, al marilor supermarketuri si inclusiv al persoanelor fizice. De exemplu, au fost persoane pe care le-am intalnit intamplator la o coada la Angst si le-am intrebat ce costuri au de acasa si pana la Angst ca sa cumpere ceva", a declarat Ruxandra Avram.

Ea a precizat ca proiectul este realizat la solicitarea institutiile din Uniunea Europeana. "Unde doresc cei de la Banca Centrala Europeana si din Uniune sa se ajunga? Sa vedem cam cum stam noi in Romania, ce inseamna costul unui instrument de plata raportat la celelalte state din zona", a explicat Ruxandra Avram. 

NewsIn