Depozitele persoanelor fizice au sporit, cele ale companiilor s-au diminuat

Data publicarii: 18-06-2010 | Finante-Banci

Valoarea totala a depozitelor din sistemul bancar romanesc a scazut cu aproape 4 la suta in primele trei luni din acest an si in timp ce depozitele persoanelor fizice au sporit, cele ale companiilor s-au diminuat, au declarat, joi, la un seminar organizat de FinMedia, reprezentantii Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

'Valoarea totala a depozitelor din sistemul bancar, garantate si negarantate, era la 31 decembrie 2009 de 287,2 miliarde lei, iar la 31 martie 2010 aceasta a inregistrat o scadere de aproape 4 la suta ajungand la 275,8 miliarde lei', a spus Dana Seiciu, reprezentanta FGDB la evenimentul FinMedia.

Ea a aratat ca scaderea se datoreaza in special persoanelor juridice, depozitele persoanelor fizice mentinandu-se si chiar avand o usoara crestere. Scaderile au fost atat pe lei cat si pe valuta.

Astfel, in primul trimestru al anului trecut, valoarea totala a depozitelor persoanelor fizice a fost de 92,8 miliarde echivalent lei, majorandu-se pana la 102,5 miliarde echivalent lei, in primele trei luni din 2010.

In ceea ce priveste valoarea totala a depozitelor persoanelor juridice, aceasta s-a diminuat de la 191,4 miliarde echivalent lei la 173,3 miliarde echivalent lei, in perioada de mentionata.

"O explicatie pentru majorarea depozitelor persoanelor fizice ar putea fi cresterea ingrijorarii oamenilor fata de ziua de maine", a spus Dana Seiciu.

Reducerea numarului deponentilor in sistemul bancar de la 17.963.976 la 17.563.708 a avut loc insa pe seama ambelor categorii.

In acelasi timp, ponderea valorii depozitelor aferente institutiilor de credit participante la Fond, deci garantate, a scazut de la 94,5 la suta in primul trimestru din 2009 la 93,7 la suta in perioada similara a acestui an

Integral in Agerpres