Un nou scenariu al crizei globale: 2014 va decide soarta urmatorilor 500 de ani

Data publicarii: 18-06-2010 | Diverse

2014, si nu 2012, va aduce un eveniment dramatic ce va decide cursul nu numai al secolului XXI, ci al urmatoarei jumatati de mileniu, crede un profesor de la Universitatea Cambridge.

Profesorul Nicholas Boyle sustine ca evenimentele din 2014 vor decide daca lumea se va bucura de pace si de prosperitate in urmatoarele decenii, sau va suferi din cauza saraciei si a razboaielor, informeaza The Telegraph consultat de ziare.com.

El crede ca problemele financiare
 cu care se confrunta omenirea ar putea declansa criza, si ca reactiile liderilor americani vor fi cruciale. Boyle mai afirma ca noile organizatii globale vor fi cheia asigurarii stabilitatii, si nu statele nationale.

Cinci secole dupa acelasi tipar

Boyle a argumentat ca 2014 va fi important deoarece ultimele cinci secole au fost modelate, de fiecare data, de evenimente petrecute la mijlocul celui de-al doilea lor deceniu.

In 1517, Martin Luther si-a publicat tezele pe usa bisericii din Wittenburg, declansand Reforma si ascensiunea Protestantismului.

Un secol mai tarziu, anul 1618 a marcat inceputul Razboiului de 30 de ani si al unor decenii de conflict religios in Europa de Vest.

Congresul de la Viena a avut loc in 1815, dupa infrangerea lui Napoleon, fiind urmat de un secol de relativa stabilitate in Europa.

Dar in 1914 a izbucnit Primul Razboi Mondial, un conflict catastrofal care a costat milioane de vieti si a dat tonul unui secol de discordie internationala.

Integral in Romania Libera