Noua lege fiscala intra in vigoare la 1 iulie cu noi biruri pe cladiri, depozite si bonuri de masa

Data publicarii: 21-06-2010 | Economie

Modificarile noului Cod Fiscal, care vor fi adoptate saptamana viitoare, si vor intra in vigoare la 1 iulie, introduc impozite mari pe proprietatile imobiliare si taxeaza tichetele de masa si tichetele-cadou, insa nu vor produce efectele scontate in colectarea veniturilor la buget, spun analistii.

Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul propriu astazi modificarile aduse Codului Fiscal. Surse din piata sustin ca acestea vor fi adoptate in forma curenta saptamana viitoare, urmand sa intre in vigoare de la 1 iulie.

Una din principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, si impozitarea lor in consecinta. Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale. "Noutatea consta in dublarea procentului de majorare", spune Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran.

Practic, in noua forma, ordonanta impune taxarea cu 50% a primei cladiri, cu 100% a celei de-a doua cladiri si cu 200%, a celei de a treia aflata in proprietate personala, fata de nivelul datorat curent, in anul 2010, pentru cladirile care nu sunt inchiriate. Astfel, proprietarii sunt obligati sa scoata din economia gri contractele de inchiriere, fiscul obligandu-i pe toti cei care au mai multe locuinte neinchiriate la plata ferma a acestor impozite, pana la data de 30 septembrie 2010.

Analistii nu considera ca noile masuri introduse prin modificarea Codului Fiscal vor reusi sa aduca suficiente venituri la buget. Ei spun ca ele reflecta starea precara a finantelor, si ca nu au fost gandite suficient.

"Guvernul nu transpune, practic, care este strategia din spatele acestor masuri", a mai spus Biris.

Totodata, noua lege impoziteaza conturile curente. In practica, impozitele pe conturile de economii, existente si anterior curentei Ordonante, au determinat bancherii sa treaca deponentii de pe conturi de depozite la termen, pe conturi curente, pentru a evita fostul regim de impozitare. "Depozitele au si un alt cost: inflatia.

In momentul in care se aplica un impozit, el ar trebui aplicat pe o rata reala a dobanzii, adica real-pozitiva. Ministerul nu este de blamat aici, intrucat bancile au venit cu produse pe cont curent pentru a evita impozitarea depozitelor la termen. Problema, insa, este impozitarea inflatiei", a mai spus Biris, intr-o editie speciala la The Money Channel.

NewsIn