Familiile din Bulgaria ar putea fi obligate sa aiba cate doi copii

Data publicarii: 21-06-2010 | International

Bulgaria trebuie sa ia masuri drastice pentru a gestiona actuala criza demografica, potrivit declaratiilor liderului partidului nationalist VMRO, Krasimir Karakaceanov, care a propus introducerea unei politici potrivit careia fiecare familie bulgara trebuie sa aiba doi copii.

Karakaceanov a afirmat duminica, in localitatea Stara Zagora, ca, in cazul in care in Bulgaria continua criza demografica, populatia tarii va ajunge in 20 de ani la doar cinci milioane de persoane, intre care bulgarii vor constitui o minoritate imbatranita.

El sustine ca principalele cauze ale crizei demografice sunt rata mica a natalitatii, rata mare a mortalitatii si cea a emigratiei, dar si fertilitatea scazuta a populatiei, din cauza lipsei unei politici decente de sanatate asigurate de autoritatile bulgare.
Liderul VMRO considera ca Bulgaria dispune de rezerve demografice pe care trebuie sa le foloseasca, incluzand aici si minoritatea bulgara din Barasabia, o regiune care face parte in prezent din Republica Moldova si Ucraina.

De asemenea, Karakaceanov propune introducerea unei "politici de doi copii" privind planificarea familiala. El i-a criticat explicit pe membrii anumitor minoritati etnice deoarece fac prea multi copii fara a-i ingriji in mod adecvat. "Sistemul social al tarii noastre este prost conceput.

Trebuie sa acordam beneficii familiilor educate, nu celor care prefera sa traiasca cu ajutoarele oferite de stat, in loc sa-si ia locuri de munca cu salarii mai mici, carora nu le pasa de copiii lor, ci vor doar sa primeasca bani cand se naste un alt copil", a mai spus Karakaceanov. Liderul nationalist a subliniat ca acesti copii sunt tot timpul pe strazi, practicand prostitutia, cersind sau furand, fiind nevoie de o schimbare in acest sens.

Integral in Curentul