BCR isi aliniaza conditiile de imprumut la Ordonanta ce transpune Directiva europeana pentru credite

Data publicarii: 21-06-2010 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat luni ca se aliniaza din 21 iunie la prevederile Ordonantei ce transpune Directiva europeana pentru credite, ce vizeaza printre altele comisioanele de rambursare anticipata.

Astfel, BCR a eliminat comisionul de rambursare anticipata in cazul creditelor cu dobanda variabila, iar pentru imprumutul cu dobanda fixa, comisionul este de 1%, mai putin in ultimul an de creditare cand comisionul de rambursare anticipata devine 0,5%, se arata in comunicat.

Comisionul de analiza a documentatiei de credit va fi aplicat doar in cazul creditelor acordate, iar clientii BCR vor primi numai oferte de creditare la standard european, sustine banca.

Masurile prevazute in Ordonanta vizeaza toate produsele de tip credit negarantat (inclusiv descoperit de cont si card de credit) si garantat (exclusiv Prima Casa), atat cele nou acordate cat si aflate in derulare, in sold.

Ordonanta de Urgenta transpune implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori, persoane fizice si abroga Directiva 87/102/CEE a Consiliului.

BCR va alinia la prevederile Ordonantei, in termen de 90 de zile, toate contractele de creditare aflate in sold.

Guvernul a aprobat pe 9 iunie Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicata pe 11 iunie in Monitorul Oficial.

La 10 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, bancile vor avea la dispozitie alte 90 de zile ca sa modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipata, prin acte aditionale la contractele initiale.

BCR gestioneaza active de peste 16,4 miliarde euro si are in prezent o retea de 668 de unitati de retail, pentru populatie si microintreprinderi, precum si 48 de centre de afaceri corporate, dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari.

BCR emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM si POS, respectiv peste 2.000 de bancomate si circa 17.000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card.

NewsIn