Romanii, saracii Europei: puterea de cumparare este la jumatatea mediei din UE

Data publicarii: 22-06-2010 | Economie

Romania este tot mai departe de standardele de viata din Uniunea Europeana. Produsul intern brut pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumparare a populatiei, se afla la mai putin de jumatate din media blocului comunitar. Datele Eurostat arata ca Bulgaria este singura tara mai saraca decat Romania din Uniunea Europeana.

In 2009, Romania a avut una dintre cele mai dure recesiuni  din lume. In aceste conditii, produsul intern brut pe locuitor al Romaniei, ajustat la puterea de cumparare, a fost in 2009 la 45% din media Uniunii Europene, in scadere de la 47% in anul precedent, dar mai mare totusi decat cifra inregistrata in 2007. Cel putin asa arata primele estimari ale Eurostat.

Indicatorul este unul dintre cele mai folosite pentru a compara standardele de viata, deoarece tine cont de costul relativ al vietii si rata inflatiei din tarile analizate. Romania depaseste doar Bulgaria, care se afla, unde PIB-ul pe cap de locuitor se afla la 41% din media Uniunii Europene, nivel neschimbat fata de anul precedent. Diferenta dintre Romania si Bulgaria s-a micsorat, astfel, anul trecut fata de 2008.

De altfel, Moody's estima in ultimul raport anual pentru Romania, publicat in septembrie 2009, ca nivelul real al veniturilor s-ar putea apropia de media Uniunii Europene abia peste 40 de ani.

Integral in Money.ro