Unde ne mutam datoriile? Topul creditelor ipotecare de refinantare

Data publicarii: 22-06-2010 | Finante-Banci

De astazi, cei care au in derulare credite le pot rambursa anticipat fara a fi penalizati. Doar in cazul in care dobanda este fixa, comisionul de rambursare anticipata ajunge la 1%. In consecinta, cei care considera ca dobanda si comisioanele pe care le platesc sunt prea mari se pot reorienta mai usor, catre oferte mai avantajoase, arata conso.ro. Refinantarea unui credit, cu sau fara ipoteca, presupune rambursarea anticipata a datoriei catre banca de la care a fost contractat initial si obtinerea unui alt imprumut de la o noua institutie, cu costuri si conditii de acordare mai avantajoase.

Unul dintre cele mai mari obstacole care au stat pana in prezent in calea celor care doreau sa se refinanteze era comisionul de rambursare anticipata, care in mod frecvent ajungea la 4-5%. In consecinta, in cazul in care se dorea achitarea unei datorii de 20.000 euro, clientii trebuiau sa scoata din buzunar 1.000 euro suplimentar.

Din 21 iunie insa, a intrat in vigoare ordonanta de urgenta a guvernului privind creditele pentru populatie, care limiteaza nivelul comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, si asta numai pentru creditele cu dobanda fixa. La creditele cu dobanda variabila, comisionul este 0%.   
 
La credite ipotecare, DAE coboara pana la 6,5% la euro  
 
Conform motorului de comparatii Conso.ro, cele mai avantajoase oferte de refinantare in euro pornesc de la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,55%, pentru clientii care isi deruleaza toate operatiunile printr-o singura banca. Calculul Conso.ro a avut in vedere o familie formata din 2 persoane, cu un credit ipotecar de 60.000 euro pe care doreste sa il refinanteze pe o perioada de 30 ani.   

Integral in Curierul National