Guvernul vrea sa puna taxa pe banci. BNR: Efectul va fi resimtit de populatie

Data publicarii: 22-06-2010 | Finante-Banci

Anul trecut profitul net al bancilor a fost de 0,8 miliarde lei, de sase ori mai mic fata de anul anterior. Guvernul ar putea lua in calcul introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, pe modelul vehiculat in Uniunea Europeana. Declaratia a fost facuta luni de ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Acesta a spus ca Executivul va analiza, saptamana viitoare, intr-o intalnire cu reprezentantii BNR, un plan de masuri de redresare economica, intre acestea urmand sa se regaseasca introducerea unui impozit suplimentar pentru banci sau un nou produs de creditare pentru IMM-uri. "Am discutat, astazi (luni - n.r.), in coalitie despre oportunitatea unui set de masuri suplimentare pentru redresarea economiei.

Am decis ca saptamana viitoare Guvernul sa aiba o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, in care sa discutam despre masurile pe care le gandim sa le propunem", a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, adaugand ca una dintre masurile "in analiza" este introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, dupa un model deja vehiculat la nivel european.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a avertizat ca, in cazul in care se va ajunge la concluzia introducerii unei taxe suplimentare pe banci, ar trebui ca acest lucru sa se faca cu foarte mare atentie. "Daca se va ajunge la concluzia introducerii unei taxe pe banci, ar trebui ca acest lucru sa se faca cu foarte mare atentie. Imediat va trece acest impozit in comisioane si efectul va fi resimtit tot de populatie", a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu.

El a aratat ca ideea suprataxarii bancilor a aparut acolo unde statul a pompat bani in sistemul bancar, pe criza. "In Romania nici o banca nu a primit vreun leu sau vreun euro de la statul roman sau de la alt stat. Nu ar fi corect sa se treaca la o socializare a pierderilor. Din cate stiu, Comisia Europeana nu se da in vant dupa un asemenea tip de impozit", a aratat Vasilescu.

La intrebarea daca BNR a fost consultata cu privire la un asemenea proiect, reprezentantul Bancii Centrale a spus ca departamentul de reglementare din BNR este consultat periodic de echipe ce lucreaza la diferite proiecte de legi. "Din cate stiu, nu exista un asemenea proiect (de introducere a unui impozit pe banci- n.red.)", a declarat consilierul guvernatorului BNR.

Integral in Gandul