In urmatorii 10 ani, produsele alimentare se vor scumpi in medie cu 15-40 la suta

Data publicarii: 23-06-2010 | Economie

Pretul uleiului vegetal va creste cu peste 40%   Lactatele vor costa mai mult cu 16-45 la suta. Anul acesta, orezul va castiga in valoare 60 la suta, iar zaharul - 25 la suta. In general, tarile lumii sunt capabile sa asigure necesarul de hrana al po-pula-tiei lor in crestere, dar recenta explozie a preturilor la produse alimentare a sporit numarul celor infometati.

Varful tari-far din anii 2007-2008 a trecut, dar pretu-rile nu vor scadea la nivelul deceniului an-terior. Este concluzia raportului "Pers-pectivele agriculturii pe perioada 2010-2019", elaborat de Organizatia de coo-perare si dezvoltare economica (FAO) im-preuna cu Organizatia ONU pentru agri-cultura (FAO). Altfel spus, cei care cred ca mancarea a devenit costisitoare in Europa se insala amarnic. Pentru ca in urmatorii 10 ani produsele alimen-tare se vor scumpi, in valoare nominala, cu 15%-40%.

Doua sunt cauzele acestei evo-lutii. Este vorba, in primul rand, de cres-terea numerica a populatiei tarilor in curs de dezvoltare, ceea ce antreneaza o sporire a cererii in respectivele regiuni. Euro-pa, care nu poate ramane indi-fe-ren-ta la situatia dramatica din Africa si Asia, va oferi sprijinul necesar, cu riscul apa-ritiei unui deficit pe piata de resort.

A doua cauza este mai putin trans-pa-renta: cresterea cererii la carburanti va antrena majorarea cererii de biocombustibil, fapt care se va traduce prin reducerea supra-fetelor cultivabile cu culturi agricole.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: